Promocje
Amarantus ekspandowany BIO 150 g Bio Planet
Amarantus ekspandowany BIO 150 g Bio Planet
7,85 zł 6,55 zł
szt.
Otręby owsiane BIO 300g Bio Planet
Otręby owsiane BIO 300g Bio Planet
4,60 zł 3,65 zł
szt.
Kakao FAIR TRADE BIO 200 g Terra Etica
Kakao FAIR TRADE BIO 200 g Terra Etica
27,75 zł 23,30 zł
szt.
Orzechy nerkowca 350g - Bio Planet
Orzechy nerkowca 350g - Bio Planet
33,25 zł 27,70 zł
szt.
Kosmetyczny olej z pestek róży 30ml Olvita
Kosmetyczny olej z pestek róży 30ml Olvita
25,80 zł 21,60 zł
szt.
Etui Retap 05 - Magenta
Etui Retap 05 - Magenta
28,50 zł 21,00 zł
szt.
Mąka jaglana BIO 1 kg Bio Planet
Mąka jaglana BIO 1 kg Bio Planet
13,95 zł 8,80 zł
szt.
Korek Retap - Forrest Green
Korek Retap - Forrest Green
12,00 zł 9,99 zł
szt.

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Czadowa moc.... KAKAO!

0
Czadowa moc.... KAKAO!

Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez Majów i Azteków nazywany napojem bogów. Nie można się dziwić - kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają libido.

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło stosuje się nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Jednak co najważniejsze, kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Ale uwaga - cała skarbnica jest jedynie w surowym kakao - które się tylko fermentuje i suszy. Ziarna przeznaczone do wytwarzania tradycyjnego kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe. Jednak mimo to wciąż wykazują wiele właściwości zdrowotnych, co udowodniono naukowo.

Ziarna kakaowca są skarbnicą prozdrowotnych substancji. Kakao jest bogate w żelazo, wapń, magnez i fosfor.  Dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Poza tym kakao jest bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. To właśnie zawartość tych składników sprawia, że czekolada poprawia nam nastrój.

Naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów.

W kakao znajduje się epikatechina, czyli rodzaj flawonoidu. Badacze z Harvardu odkryli, że członkowie plemienia Kuna z Panamy, którzy piją nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo, bardzo rzadko chorują, nie mają oznak demencji i żyją dłużej. Naukowcy zasługi te przypisują właśnie epikatechinie, która naturalnie występuje też w herbacie oraz winie. Plemię Kuna pije tylko kakao i – zdaniem naukowców – jest to ich recepta na uniknięcie groźnych chorób cywilizacyjnych dotyczących mieszkańców Zachodu (takich jak udar mózgu, rak, cukrzyca czy nowotwory). 

Przeciwutleniacze są też przyjaciółmi naszej skóry. Dzięki temu, że neutralizują wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia skóry. Jeśli więc zależy nam na młodym wyglądzie i chcemy uniknąć zmarszczek, to powinniśmy częściej sięgać właśnie po kakao. Nie, nie czekoladę!

Kakao świetnie sprawdzi się jako poranny napój, który sprawi, że szybciej się rozbudzimy i będziemy mieć więcej sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina to niezwykła substancja, która nie tylko dodaje energii, ale również likwiduje oznaki zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym. Dlatego do każdego smoothie po wysiłku warto dosypać łyżeczkę surowego kakao. My sobie przynamniej tak to tłumaczymy :P

Przy wyborze kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone. Najwięcej wartości ma surowy produkt, bez dodatków. Oczywiście, że kakao instant jest wygodne - szczególnie rano przed przedszkolem - ale od czasu do czasu warto się pobawić i stworzyć własną kompozycję. Np. surowe kakao, ciepłe mleko (lub napój roślinny), miód i sproszkowana skórka pomarańczy i ciut cynamonu. Nie wierzycie? Sami sprawdźcie!

Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to powinniśmy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia warto wybrać zdrowe zamienniki cukru, czyli miód, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy.

Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do dań wytrawnych – gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl