przelewy24

Zdrowe produkty słodzące

Zdrowe produkty słodzące to alternatywna dla oczyszczonego, białego cukru, który niestety nie dostarcza organizmowi żadnych substancji odżywczych. Skład cukru białego to przede wszystkim sacharoza czyli tzw. puste kalorie. Nadmiar sacharozy odkłada się w ciele człowieka w postaci tłuszczu. Na szczęście klasyczny cukier można zastąpić zdrowymi produktami słodzącymi. Najważniejsze z nich to cukier kokosowy VitaFarm, cukier buraczany z zawartością melasy, insulina sproszkowana, fruktoza krystaliczna oraz wiele innych produktów do słodzenia kawy, herbaty, sałatek i deserów.

Cukier trzcinowy nierafinowany

Cukier trzcinowy nierafinowany to cukier nieoczyszczony, co za tym idzie – cukier w swojej niezmienionej, naturalnej formie. Jakie są jego najważniejsze cechy? Oprócz charakterystycznego, lekko karmelowego aromatu, cukier trzcinowy nierafinowany zawiera wiele substancji odżywczych i cennych pierwiastków takich jak cynk, wapń, żelazo czy potas. Warto wspomnieć również o jego walorach smakowych – cukier brązowy jest słodszy od cukru białego, co sprawia, że jest o wiele bardziej wydajny, a my maksymalnie ograniczamy dzienne spożycie cukru. Cukier nierafinowany jest bardzo drobny, dzięki czemu doskonale rozpuszcza się zarówno w deserach, masach na ciasto, jak i drinkach oraz ciepłych napojach. Co ważne cukier trzcinowy wcale nie jest dużo droższy od cukru białego! W naszej ofercie znajdą Państwo cukier trzcinowy (m.in. cukier trzcinowy nierafinowany Demara) w cenie 9,70 zł/kg.

Cukier brzozowy – ksylitol

Ksylitol, czyli cukier brzozowy to substancja występująca naturalnie w malinach, jagodach, śliwkach, truskawkach i kukurydzy. Badania naukowe wskazują,  że ksylitol stabilizuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu, co przejawia się wzrostem odporności na przeziębienie i wiele typów zakażeń. Jego dodatkowe atuty to niska wartość kaloryczna (wg naukowców do 40% niższa niż w przypadku cukru białego) - właśnie dlatego po cukier brzozowy chętnie sięgają osoby chorujące na cukrzycę, gwiazdy fitnessu i wielu innych. Jeżeli chodzi o smak, ksylitol smakuje dokładnie tak samo jak cukier.

Fruktoza krystaliczna

Fruktoza to cukier prosty występujący naturalnie w owocach. Fruktoza krystaliczna w przeciwieństwie do sacharozy i pochodnych wchłania się bardzo powoli – tym samym nie odkłada się w postaci tłuszczu i nie zwiększa zawartości glukozy we krwi. Dzięki temu po zjedzeniu deseru nie stajemy się senni, a wypita kawa pobudza zamiast usypiać. Dodatkową zaletą fruktozy jest bardzo słodki smak (dwa razy słodszy niż w przypadku cukru białego) i niski indeks glikemiczny. Cenowo nie różni się znacznie od cukru białego (zważywszy na jej wydajność) – 1 kg wydajnej fruktozy to koszt na poziomie 11- 12 zł.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą zdrowej alternatywy dla białego cukru.

Cukier cytrynowy BIO 20g Amylon Cukier cytrynowy BIO 20g Amylon
Producent: Amylon
Cena: 1,80 zł
szt.
zobacz więcej
Cukier waniliowy BIO 20g Amylon Cukier waniliowy BIO 20g Amylon
Producent: Amylon
Cena: 2,80 zł 3,10 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Cukier z agawy BIO 250 g Viands Cukier z agawy BIO 250 g Viands
Producent: Viands
Cena: 11,68 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl