
Cytryna to przede wszystkim dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, a także potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja zatem odchudzaniu.
Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Tym bardziej że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
Powszechnie uważa się, że skoro cytryna jest kwaśna, to zakwasza organizm. Nic bardziej mylnego. Cytryna - podobnie jak inne cytrusy - jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Cytryna, choć jest kwaśna (pH 2-2,5), to jest też bogata w minerały zasadowe, które w trakcie przemian metabolicznych pozostają we krwi, podwyższając jej pH, a co za tym idzie - alkalizują cały organizm.
Najwięcej soku otrzymamy z cytryny w temperaturze pokojowej, a nawet nieco wyższej. Przed wyciśnięciem soku, cytrynę można zmiękczyć, turlając ją po twardej powierzchni. Z dużej cytryny otrzymamy 3-4 łyżki soku. Dobre rezultaty przynosi też przekrojenie owocu nie na pół, ale po skosie. Jeśli potrzebujemy jedynie odrobinę soku, wystarczy przebić skórkę wykałaczką, wycisnąć sok, a następnie włożyć wykałaczkę w otwór, by cytryna nie straciła świeżości.
Co jeszcze warto wiedzieć o cytrynie w kuchni?
- Sok z cytryny, miąższ lub skórkę można dodawać do sałatek, zup oraz wszelkich innych potraw, którym chcemy nadać świeży cytrusowy smak.
- Sok z cytryny możne zostać użyty do robienia maślanki z mleka.
- Sok z cytryny wystarczy do przyrządzenia ryby bez konieczności jej gotowania/smażenia, co wykorzystywane jest w tradycyjnych sałatkach ceviche.
- Nie powinno się natomiast cytryny pić z gorącą herbatą, bo w wysokiej temperaturze ginie witamina C.
- Sok z cytryny wybiela plamy na rękach po obieraniu warzyw, dodany do ryby powoduje, że znika charakterystyczny zapach.
- Aby ryż nie był sklejony, tylko sypki, wystarczy dodać jedną łyżkę soku cytrynowego do garnka z ryżem w chwili, gdy woda zaczyna wrzeć.
- Odrobina soku z cytryny dodana do guacamole (z szybko ciemniejącego awokado), surówki z jabłkiem czy pesto dłużej utrzyma ich ładny, apetyczny kolor.
- W lodówce będzie łaniej pachnieć, gdy pozostawi się w niej skórki cytryny.
Zastosowanie w kosmetyce
Osoby, które nie są uczulone na cytrynę mogą ją wykorzystać w kosmetyce, np. jako dezodorant. Wystarczy wetrzeć odrobinę soku z cytryny w pachy (nie tuż po depilacji czy goleniu!) aby uzyskać łagodne działanie antybakteryjne, tonizujące i odświeżające. Cytryna pomoże także w przypadku plam po dezodorantach na jasnych ubraniach. Wystarczy namoczyć je w wodzie z sokiem z cytryny. Sok cytrynowy rozjaśni też płytki paznokciowe u osób starszych i palaczy.