Promocje
Olej z awokado tłoczony na zimno 250 ml Olvita
Olej z awokado tłoczony na zimno 250 ml Olvita
30,60 zł 29,00 zł
szt.
Pakiet - napój sojowy bezglutenowy  BIO12 x  1L Natumi
Pakiet - napój sojowy bezglutenowy BIO12 x 1L Natumi
92,55 zł 66,60 zł
szt.
Płatki gryczane BIO 300g Bio Planet
Płatki gryczane BIO 300g Bio Planet
6,65 zł 5,20 zł
szt.
Mleczko kokosowe 500ml Real Thai
Mleczko kokosowe 500ml Real Thai
8,30 zł 7,90 zł
szt.
Ryż dziki BIO 250g Bio Planet
Ryż dziki BIO 250g Bio Planet
25,60 zł 20,55 zł
szt.
Makaron 2-JAJECZNY krajanka BIO 250g BIO EUROPA
Makaron 2-JAJECZNY krajanka BIO 250g BIO EUROPA
5,15 zł 3,85 zł
szt.
Etui Retap 05 - Magenta
Etui Retap 05 - Magenta
28,50 zł 21,00 zł
szt.

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Cytryna - mała żółta zdrowa kulka! | Słoneczko Sklep ze zdrową żywnością!

0
Cytryna - mała żółta zdrowa kulka!

Cytryna to przede wszystkim dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, a także potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja zatem odchudzaniu. 

Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Tym bardziej że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.

 

Powszechnie uważa się, że skoro cytryna jest kwaśna, to zakwasza organizm. Nic bardziej mylnego. Cytryna - podobnie jak inne cytrusy - jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Cytryna, choć jest kwaśna (pH 2-2,5), to jest też bogata w minerały zasadowe, które w trakcie przemian metabolicznych pozostają we krwi, podwyższając jej pH, a co za tym idzie - alkalizują cały organizm.

Najwięcej soku otrzymamy z cytryny w temperaturze pokojowej, a nawet nieco wyższej. Przed wyciśnięciem soku, cytrynę można zmiękczyć, turlając ją po twardej powierzchni. Z dużej cytryny otrzymamy 3-4 łyżki soku. Dobre rezultaty przynosi też przekrojenie owocu nie na pół, ale po skosie. Jeśli potrzebujemy jedynie odrobinę soku, wystarczy przebić skórkę wykałaczką, wycisnąć sok, a następnie włożyć wykałaczkę w otwór, by cytryna nie straciła świeżości.

 

Co jeszcze warto wiedzieć o cytrynie w kuchni?

  • Sok z cytryny, miąższ lub skórkę można dodawać do sałatek, zup oraz wszelkich innych potraw, którym chcemy nadać świeży cytrusowy smak.
  • Sok z cytryny możne zostać użyty do robienia maślanki z mleka.
  • Sok z cytryny wystarczy do przyrządzenia ryby bez konieczności jej gotowania/smażenia, co wykorzystywane jest w tradycyjnych sałatkach ceviche.
  • Nie powinno się natomiast cytryny pić z gorącą herbatą, bo w wysokiej temperaturze ginie witamina C.
  • Sok z cytryny wybiela plamy na rękach po obieraniu warzyw, dodany do ryby powoduje, że znika charakterystyczny zapach.
  • Aby ryż nie był sklejony, tylko sypki, wystarczy dodać jedną łyżkę soku cytrynowego do garnka z ryżem w chwili, gdy woda zaczyna wrzeć.
  • Odrobina soku z cytryny dodana do guacamole (z szybko ciemniejącego awokado), surówki z jabłkiem czy pesto dłużej utrzyma ich ładny, apetyczny kolor.
  • W lodówce będzie łaniej pachnieć, gdy pozostawi się w niej skórki cytryny.

 

Zastosowanie w kosmetyce

Osoby, które nie są uczulone na cytrynę mogą ją wykorzystać w kosmetyce, np. jako dezodorant. Wystarczy wetrzeć odrobinę soku z cytryny w pachy (nie tuż po depilacji czy goleniu!) aby uzyskać łagodne działanie antybakteryjne, tonizujące i odświeżające. Cytryna pomoże także w przypadku plam po dezodorantach na jasnych ubraniach. Wystarczy namoczyć je w wodzie z sokiem z cytryny. Sok cytrynowy rozjaśni też płytki paznokciowe u osób starszych i palaczy.

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl