orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Zioła wspomagające odchudzanie - jak zrobić to z głową!

0
Zioła wspomagające odchudzanie - jak zrobić to z głową!

Nadwaga i otyłość stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, choroby zwyrodnieniowej stawów, nowotworów. Proces odchudzania wspomagają surowce roślinne.

 

Stosowanie surowców roślinnych w terapii nadwagi i otyłości ma na celu ograniczenie odkładania się tkanki tłuszczowej i usprawnienie jej spalania. Zioła o wielokierunkowej aktywności biologicznej przeciwdziałają chorobom związanym z nadmierną masą ciała (np. cukrzycy, miażdżycy). Wiele ziół działa synergistycznie. W terapii nadwagi i otyłości zastosowanie znajdują surowce roślinne:

  • zwiększające uczucie sytości, hamujące apetyt - zawierają śluzy i błonnik. Związki te wiążą się z wodą i pęcznieją w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu zwiększają objętość pokarmu i dają uczucie sytości. Należą do nich m.in.: babka płesznik, len, kruszyna, senes, rzewień.
  • wpływające na termogenezę i zwiększające wydatek energetyczny - znajdują się w nich alkaloidy (synefryna, teobromina, kofeina) oddziałujące na receptory układu noradrenergicznego lub adenozynowego, pobudzające termogenezę, lipolizę i procesy kataboliczne. Zalicza się do nich m.in.: ostrokrzew paragwajski (YERBA), zieloną herbatę, guaranę, gorzką pomarańczę.
  • poprawiające pracę przewodu pokarmowego - zawierają śluzy, antrachinony, polisacharydy, olejki eteryczne i błonnik. Substancje te przyspieszają pasaż jelitowy, regulują wypróżniania, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych, działają wiatropędnie. Takie właściwości wykazują m.in.: guma guar, babka płesznik, len, śliwki, kruszyna pospolita, rzewień, mięta pieprzowa, koper włoski, karczoch.
  • usprawniające pracę wątroby - pobudzają tworzenie i wydzielanie żółci. Chronią komórki wątroby i ułatwiają ich regenerację. Zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy, triterpeny, laktony seskwiterpenowe. Zalicza się do nich m.in.: karczoch i ostropest plamisty.
  • moczopędne i detoksykujące - ich główną substancją czynną są flawonoidy. Powodują one rozkurcz mięśni gładkich dróg moczowych oraz podrażnienie ścian kanalików nerkowych. Dzięki temu zwiększają wydalanie moczu i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Do tej grupy zalicza się m.in.: skrzyp polny, rdest ptasi, pokrzywę zwyczajną, brzozę.
  • zmniejszające wchłanianie tłuszczów i cukrów - wpływają na aktywność enzymów uczestniczących w trawieniu i przemianach cukrów oraz tłuszczów (m.in. α-glukozydazy, a-amylazy, sacharazy, maltazy). Obniżają poziom glukozy i lipidów. Wykazują też działanie przeciwutleniające. Są szczególnie pomocne w przypadku otyłości, której towarzyszy miażdżyca czy cukrzyca. Zawierają m.in.: flawonoidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, antocyjany. Należą do nich m.in.: ogórecznik lekarski, fasola zwyczajna, kozieradka, morwa biała.

Pamiętajcie jednak, że zioła - jeżeli ich zbyt dobrze nie znacie - należy przyjmować po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, żeby było bezpiecznie. Poza tym - wszystkie stanowią jedynie suplement diety - nie zastąpią rozważnej i zbilansowanej diety.

 

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium