orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Czy kawa jest zdrowa?

0
Czy kawa jest zdrowa?

Codziennie na całym świecie miliony ludzi pije kawę. Większość docenia jej pyszny smak i właściwości pobudzające. Wokół tego aromatycznego napoju krąży wiele nieścisłych informacji o jego zdrowotnych lub szkodzących właściwościach. Wiąże się to oczywiście z coraz to nowymi publikacjami różnych badań naukowych.

Większość z nas ma przeświadczenie, że kawa wypłukuje niektóre minerały. Czy tak jest naprawdę? Kofeina zawarta w kawie nasila wydalanie z moczem wapnia i magnezu. Są to dwa bardzo potrzebne pierwiastki do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ przewlekły niedobór wapnia może prowadzić do osteoporozy, a magnezu – do zaburzeń rytmu serca, drżeń i skurczów innych mięśni. Jednak nie ma się czego obawiać. Kofeina rzeczywiście nasila wydalanie wapnia, ale organizm wchłania go więcej z pożywienia. Należy więc zadbać o odpowiednie ilości w diecie wapnia i witaminy D, niezbędnej do przyswajania wapnia. Niedobory magnezu natomiast pojawiają się dopiero, gdy pijemy kawę w nadmiarze. Dzienna dawka kofeiny, uznawana za bezpieczną, to 400 mg dla dorosłych i 300 mg dla kobiet w ciąży. Jest to około 500 ml kawy dla dorosłych oraz niecałe 400 ml dla kobiet ciężarnych chociaż trzeba wziąć pod uwagę „moc” kawy .Trzeba jednak pamiętać, że kofeina nie występuje tylko w kawie, ale również w innych produktach i napojach, np. w herbacie, gdzie ta sama substancja występuje pod nazwą „teina”.

Kofeina zawarta w kawie działa na receptory adenozynowe w mózgu – blokując je, zapobiega przyłączeniu się do nich adenozyny, przez co blokuje odczuwanie zmęczenia. Okazuje się jednak, że nie tylko takie działanie na układ nerwowy wywiera kawa. W nie do końca wyjaśnionym mechanizmie codzienne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Jedna z teorii mówi, że kofeina łączy się z neurotoksynami powodującymi tę chorobę i razem z nią są usuwane z organizmu. Inna sugeruje, że kofeina hamuje produkcję niektórych neuroprzekaźników, których nadmiar uszkadza mózg. Oprócz tego kawa działa protekcyjnie na układ nerwowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera, ponieważ alkaloidy zawarte w kawie blokują syntezę patologicznego białka amyloidu b (powodującego chorobę Alzheimera). Dodatkowo alkaloidy te hamują procesy zapalne w mózgu.

Picie kawy w rozsądnych ilościach nie tylko nie szkodzi organizmowi, ale wręcz może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Trzeba jednak pamiętać, że maksymalna dzienna dawka kofeiny dla dorosłego to 400 mg. Stąd najlepiej celować w jakościowo najlepsze kawy, sprawdzając ich moc, aromat - nierzadko sposób wypalania powoduje utratę cennych walorów smakowych. My zwracamy rónież uwagę na pochodzenie kawy oraz spoósb jej zbioru i wytwarzania. W naszej ofercie możecie znaleźć kawy ekologiczne Fair Trade, ręcznie palone, a jak już macie dosyć tradycyjnej kawy - to też zbożowe ;) 

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium