Promocje

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Wszechstronne zastosowanie oleju z pestek moreli

0
Wszechstronne zastosowanie oleju z pestek moreli

Olej z pestek moreli jest jasnym olejem roślinnym, otrzymywanym w wyniku wyciskania pestek moreli zwyczajnej. Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma olej morelowy tłoczony na zimno. Charakteryzuje się przyjemnym, marcepanowym zapachem i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Można go wykorzystywać zarówno w kuchni, jak również w kosmetyce.

 

Olej z pestek moreli w kuchni i jego właściwości

Olej z pestek moreli jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego, linolowego oraz palmitynowego, wspomagających działanie systemu immunologicznego i pracę serca. Znajdują się w nim również witaminy A i E oraz z grupy B, a także sole mineralne. Na uwagę zasługuje zwłaszcza witamina B17, którą określa się organiczny związek chemiczny – amigdalinę. Powszechnie sądzi się, że wykazuje ona działanie antynowotworowe.

 

Olej z pestek moreli posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi objawy artretyzmu i wzmacnia układ odpornościowy. Zawarte w nim fitosterole obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo, olej morelowy łagodzi zaparcia i kaszel. Z tych powodów warto go stosować w kuchni – należy jednak pamiętać o maksymalnej dawce dwóch łyżek oleju dziennie. Oleju morelowego nie należy poddawać obróbce cieplnej. Wykorzystuje się go do sporządzania sosów, dressingów, sałatek i deserów oraz do bezpośredniego spożycia.

 

Olej z pestek moreli, jako baza dla kosmetyków

Olej morelowy wykorzystuje się również do produkcji kosmetyków. Po preparaty wytwarzane na jego bazie mogą sięgać zarówno osoby z cerą wrażliwą, jak i suchą, mieszaną czy trądzikową. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do kąpieli. Nawilża i regeneruje skórę, a także poprawia jej napięcie. Przeciwdziała procesom starzenia, łagodzi stany zapalne, poprawia kondycję włosów, a także regeneruje delikatną skórę warg. Oleju z pestek moreli można również używać do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ nie wykazuje działania podrażniającego. Jest składnikiem peelingów do ciała i naturalnych mydeł, a ze względu na przyjemny zapach używa się go także w aromaterapii do masażów. Wykorzystywany jest także w medycynie naturalnej do leczenia chorób skórnych, takich jak świerzb czy egzema.

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl