Promocje
Sól epsom (kąpielowa) 1 kg Batom
Sól epsom (kąpielowa) 1 kg Batom
17,00 zł 13,20 zł
szt.
Mleczko kokosowe 500ml Real Thai
Mleczko kokosowe 500ml Real Thai
8,30 zł 7,90 zł
szt.
Filtr węglowy z bambusa (3 miesiące) | Bu Water
Filtr węglowy z bambusa (3 miesiące) | Bu Water
35,00 zł 29,99 zł
szt.
Ryż arborio risotto BIO 1 kg Bio Planet
Ryż arborio risotto BIO 1 kg Bio Planet
21,35 zł 16,45 zł
szt.
Korek Retap - Red
Korek Retap - Red
12,00 zł 9,99 zł
szt.
kakao ziarna surowe BIO 200g Bio Planet
kakao ziarna surowe BIO 200g Bio Planet
18,50 zł 14,90 zł
szt.
Napój owsiany bezglutenowy BIO 1 l Lima
Napój owsiany bezglutenowy BIO 1 l Lima
10,20 zł 8,95 zł
szt.
Napój jaglany bezglutenowy BIO 1 l Lima
Napój jaglany bezglutenowy BIO 1 l Lima
12,60 zł 11,00 zł
szt.

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Właściwości i zastosowania tapioki

0
Właściwości i zastosowania tapioki

Tapioka to po prostu kasza, która jest produkowana z manioku. Jest to rodzaj krzewów i bylin pochodzących z Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawiany jest w tamtych rejonach oraz w Afryce i części Azji. Maniok jest podstawą diety ponad 800 mln ludzi na całym świecie i zaraz po pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną. Z jego bulw korzennych wytwarza się, po wysuszeniu, mączkę i granulki (tzw. tapiokę) oraz uzyskuje się kauczuk. Z mączki nazywanej kassawą wypieka się chleb, placki i produkuje alkohol. W swojej ojczyźnie jest tak samo popularny jak u nas ziemniaki. Podobnie do nich nie może być spożywany na surowo, gdyż w takiej formie jest trujący.

Właściwości tapioki


Tapioka jest przede wszystkim lekkostrawna i pożywna. Dzięki temu można ją włączać do diety małych dzieci i starszych ludzi oraz osób cierpiących na wrzody żołądka. Nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego nadaje się do spożywania przez alergików. Sucha tapioka ma w swoim składzie witaminę B6, kwas foliowy, tiaminę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także zawiera nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Najcenniejszą cechą tapioki jest jej hipoalergiczność, czyli brak wywoływania uczuleń. Mogą po nią spokojnie sięgać osoby z alergią na gluten, celiakią i każdą inną alergią pokarmową. Na świecie są co prawda inne bezglutenowe kasze (np. z kukurydzy, soi, gryki czy prosa), ale w przeciwieństwie do nich kasza z tapioki ma w sobie symboliczną zawartość białka i sporą ilość węglowodanów.


Zastosowania tapioki


Może mieć postać mąki lub małych kuleczek. Po ugotowaniu pęcznieją i robią się transparentne. Stosuje się tą jako zagęszczacz do zup i sosów. Popularne jest jej wykorzystanie w deserach – naleśnikach, racuchach, omletach, musach, galaretkach, budyniach itp. Jest jednym z ważniejszych składników bardzo modnego w Polsce w ostatnich latach napoju – bubble tea. To napój przygotowywany na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych albo mleka i kuleczkami tapioki znajdującymi się na samym dnie. Można wykorzystać ją, po wcześniejszym namoczeniu w sokach owocowych, jako intrygujący dodatek do drinków albo jako zamiennik makaronu (np. w zupach).

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl