przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Tapioka i jej właściwości odżywcze
Tapioka i jej właściwości odżywcze

Kto powinien jeść tapiokę?

Tapioka jest szczególnie polecana osobom z alergiami i chorym na celiakię. Jest pożywna i lekkostrawna, a w przeciwieństwie do innych kasz bezglutenowych, zawiera symboliczną ilość białka i sporo węglowodanów. Powinny ją spożywać także osoby z chorym żołądkiem. Mogą ją jeść dzieci i seniorzy, a nawet osoby z wrzodami żołądka, czy dochodzące do siebie po operacji. Tapioka bogata jest w tiaminę, witaminę B6 i kwas foliowy. Zawiera głównie węglowodany, ale też minerały takie tak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk o raz nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tapioka jest dobrym źródłem skrobi opornej (która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego).

Zastosowanie

Ze względu na właściwości odżywcze tapioki stosuje się ją w kuchni  na wiele sposobów. Zazwyczaj służy ona do zagęszczania zup i sosów. Jednak tapioki używa się też do produkcji deserów. Jest ona składnikiem budyniów, musów, galaretek, naleśników i omletów. Większość z nas kuleczki tapioki kojarz z herbat buble tea. Kulki tapioki można bowiem namoczyć nie tylko w wodzie, ale też soku owocowym lub syropie, dzięki czemu stają się ciekawym dodatkiem nie tylko do herbat, ale również koktajli i drinków. Część osób zastępuje tapioką makaron w zupach lub używa jej zamiast kuskusu, np. w sałatkach. Należy pamiętać o tym, że małe kulki często sprzedawane są nieprzetworzone i muszą być gotowane około 40 minut. Duże, przeważnie są już przetworzone, w związku z czym wystarczy gotować je około 5 minut. Zawsze najlepiej jest sprawdzić informacje na opakowaniu. W szczelnym opakowaniu (np. słoik) tapioka może być przechowywana nawet dwa lata.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl