orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Afrykańskie masło shea

0
Afrykańskie masło shea

Masła shea używa się przeważnie w celach kosmetycznych. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie dla całej rodziny. Jest hipoalergiczne i łagodne dla skóry. Ma właściwości pielęgnacyjne dzięki obecności witamin A, E i F, kwasów tłuszczowych — oleinowego, stearynowego, palmitynowego i linolenowego oraz trójglicerydów, wosków i allantoiny. Można go stosować do pielęgnacji całego ciała, włosów i twarzy, ale również w kuchni.

Kosmetyczny omnibus

Masło shea jest łączone z kremami, balsamami, maseczkami do ciała i włosów. Jest jednym z najlepszych kosmetyków, jakie dostarcza nam natura. Jego zastosowanie jest różnorodne, przeważnie wchodzi w skład gęstych, tłustych i odżywczych smarowideł do ciała. W każdym ośrodku SPA używa się go do masażu. Ma lekko orzechowy zapach, dlatego często dodaje się do niego aromatyczne olejki eteryczne. Masło shea działa odżywczo, regenerująco i natłuszczająco. Sprawdza się przy wszystkich typach skóry oraz zapobiega procesom starzenia. Przynosi ulgę suchej skórze oraz doskonale radzi sobie z trądzikiem i zmianami skórnymi. Dzięki zawartości naturalnych witamin i kwasów tłuszczowych odmładza skórę. Posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny, oczywiście o niskiej ochronie. Idealnie nadaje się jako natłuszczająco-ochronny krem pod oczy czy balsam do ust. Również na końcówki włosów można nakładać masło shea, dzięki czemu będą one odpowiednio odżywione i lśniące. Doskonale wygładza i regeneruje włosy oraz chroni przed działaniem czynników zewnętrznych czy zabiegami fryzjerskimi.

Tłuszcz spożywczy

Masło shea jest tłuszczem roślinnym o stałej konsystencji. Delikatne podgrzanie powoduje, że zmienia się w oleistą ciecz. Wytwarza się je z orzechów drzewa masłowego, które rośnie w Afryce. W Europie nazywa się go masłoszem. Orzechy swoim wyglądem przypominają oliwki lub śliwki. Najpierw są zbierane ręcznie, a później rozłamywane, prażone i rozgniatane. Następnie gotuje się je w wodzie do momentu, aż na powierzchni zacznie zbierać się śmietanka. Zbiera się ją do pojemników i pozostawia do wystygnięcia. W Europie masło shea stosuje się wyłącznie w celach kosmetycznych. Natomiast w Afryce powszechnie stosuje się go jako naturalny i zdrowy tłuszcz spożywczy. Sposób pozyskiwania oleju do smażenia czy przygotowania potraw jest trochę inny. Nie uzyskuje się go z orzechów, ale z suszonych nasion masłosza. Wtedy sprawdza się w daniach mięsnych oraz jako zwykły sos do warzyw. Można nim również smarować kanapki.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium