Promocje
Mąka kasztanowa BIO 400g Bio Planet
Mąka kasztanowa BIO 400g Bio Planet
20,35 zł 17,10 zł
szt.
Chlorella w proszku (glony) BIO 200 g Bio Planet
Chlorella w proszku (glony) BIO 200 g Bio Planet
44,20 zł 37,10 zł
szt.
Herbata zielona Matcha w proszku BIO 100 g Bio Planet
Herbata zielona Matcha w proszku BIO 100 g Bio Planet
28,55 zł 23,99 zł
szt.
FASOLKA BIAŁA JAŚ BIO 1 kg - BIO PLANET
FASOLKA BIAŁA JAŚ BIO 1 kg - BIO PLANET
19,30 zł 16,65 zł
szt.
Mąka z ciecierzycy BIO 400 g Bio Planet
Mąka z ciecierzycy BIO 400 g Bio Planet
9,10 zł 5,40 zł
szt.
Mąka kasztanowa bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Mąka kasztanowa bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
33,75 zł 28,35 zł
szt.
Ocet balsamiczny z Modeny BIO 500 g Alce Nero
Ocet balsamiczny z Modeny BIO 500 g Alce Nero
17,50 zł 13,65 zł
szt.
Cynk 60 kapsułek 19,2g - Pharmovit (clean label)
Cynk 60 kapsułek 19,2g - Pharmovit (clean label)
27,40 zł 22,99 zł
szt.
Węgiel aktywny 300 mg 60 kaps Soul Farm
Węgiel aktywny 300 mg 60 kaps Soul Farm
18,55 zł 16,20 zł
szt.
Chleb biały bezglutenowy 250 g Schar
Chleb biały bezglutenowy 250 g Schar
6,05 zł 5,40 zł
szt.
Korek Retap - Red
Korek Retap - Red
12,00 zł 9,99 zł
szt.

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Cukier naturalny buraczany: właściwości

0
Cukier naturalny buraczany: właściwości

Na rynku są dostępne trzy główne rodzaje cukru: biały, brązowy i nierafinowany. Niezależnie od tego, czy jest wyprodukowany z buraka, czy z trzciny, w jego składzie jest ta sama substancja – sacharoza. Jej zawartość w cukrze z obu roślin jest zbliżona. Cukier naturalny buraczany jest europejskim odpowiednikiem wysokiej jakości cukru trzcinowego.

Barwa

Cukier naturalny buraczany zawiera nie tylko sacharozę, ale również składniki mineralne i witaminy. Jego nierafinowana wersja jest zdrowsza dla organizmu i ma brązową barwę. Melasa, która nie zostaje oddzielona od cukru, ma w swoim składzie potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Zamieniając biały kryształ na brązowy, wybiera się zdrowszy produkt. Jest to o tyle ważne, że ponad 130 milionów ton cukru jest produkowane na całym świecie, a 30% z tej ilości używa się w codziennej kuchni. Cukier naturalny buraczany nie jest czystą sacharozą i jest lepszą alternatywą dla wersji rafinowanej, która jest dla nas zupełnie bezwartościowa. Naturalny cukier buraczany posiada charakterystyczny smak i zapach. Jest świetny do słodzenia kawy, herbaty oraz pieczenia.

Ekologia!

Cukier nierafinowany jest najlepszą opcją do słodzenia posiłków. Burak pochodzący z ekologicznych upraw jest nie tylko zdrowszą substancją słodzącą, a także chroniącą środowisko naturalne. Aż 95% buraków cukrowych w USA stanowią rośliny genetycznie modyfikowane - GMO. Dlatego warto świadomie wybierać odpowiedni cukier z atestem ekologicznym. Do słodzenia najlepiej wykorzystywać brązowe kryształki cukru, którego produkcję zakończono przed rafinacją. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu bardzo szybko, co stanowi szok dla żołądka i trzustki. Obecność melasy zapewnia ciemniejszą barwę i delikatnie karmelowy smak. Dodatkowo zawiera składniki odżywcze. Należy uważać na cukier brązowy, który jest zabarwiany karmelem lub jest poddawany procesowi kandyzacji. O jakości cukru decyduje sposób produkcji i metoda uprawy rośliny.

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl