logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Cukier naturalny buraczany: właściwości

0
Cukier naturalny buraczany: właściwości

Na rynku są dostępne trzy główne rodzaje cukru: biały, brązowy i nierafinowany. Niezależnie od tego, czy jest wyprodukowany z buraka, czy z trzciny, w jego składzie jest ta sama substancja – sacharoza. Jej zawartość w cukrze z obu roślin jest zbliżona. Cukier naturalny buraczany jest europejskim odpowiednikiem wysokiej jakości cukru trzcinowego.

Barwa

Cukier naturalny buraczany zawiera nie tylko sacharozę, ale również składniki mineralne i witaminy. Jego nierafinowana wersja jest zdrowsza dla organizmu i ma brązową barwę. Melasa, która nie zostaje oddzielona od cukru, ma w swoim składzie potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Zamieniając biały kryształ na brązowy, wybiera się zdrowszy produkt. Jest to o tyle ważne, że ponad 130 milionów ton cukru jest produkowane na całym świecie, a 30% z tej ilości używa się w codziennej kuchni. Cukier naturalny buraczany nie jest czystą sacharozą i jest lepszą alternatywą dla wersji rafinowanej, która jest dla nas zupełnie bezwartościowa. Naturalny cukier buraczany posiada charakterystyczny smak i zapach. Jest świetny do słodzenia kawy, herbaty oraz pieczenia.

Ekologia!

Cukier nierafinowany jest najlepszą opcją do słodzenia posiłków. Burak pochodzący z ekologicznych upraw jest nie tylko zdrowszą substancją słodzącą, a także chroniącą środowisko naturalne. Aż 95% buraków cukrowych w USA stanowią rośliny genetycznie modyfikowane - GMO. Dlatego warto świadomie wybierać odpowiedni cukier z atestem ekologicznym. Do słodzenia najlepiej wykorzystywać brązowe kryształki cukru, którego produkcję zakończono przed rafinacją. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu bardzo szybko, co stanowi szok dla żołądka i trzustki. Obecność melasy zapewnia ciemniejszą barwę i delikatnie karmelowy smak. Dodatkowo zawiera składniki odżywcze. Należy uważać na cukier brązowy, który jest zabarwiany karmelem lub jest poddawany procesowi kandyzacji. O jakości cukru decyduje sposób produkcji i metoda uprawy rośliny.

1px Komentarze do wpisu (0)

Rabat 15% 

na cały asortyment

 

wpisz kod: RAB15.0125

i skorzystaj z promocji 

 

 

* rabat obowiązuje do poniedziałku 27.01 do godz 12 lub wyczerpania zapasów w sklepie internetowym;

rabat nie łaczy się i nie sumuje z innymi zniżkami i promocjami indywidualnymi produktów

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium