1pxPromocje
Ciabatta (4x50g) 200g,Schar
Ciabatta (4x50g) 200g,Schar
8,78 zł 8,15 zł
szt.
Makaron Fusilli bezglutenowy 250 g Schar
Makaron Fusilli bezglutenowy 250 g Schar
5,70 zł 4,59 zł
szt.
Figi suszone BIO 400g Bio Planet
Figi suszone BIO 400g Bio Planet
21,35 zł 18,45 zł
szt.
Makaron Papardelle czarne 500g De Luca
Makaron Papardelle czarne 500g De Luca
15,75 zł 13,45 zł
szt.
Makaron ryżowy 5mm 5kg, Real Thai
Makaron ryżowy 5mm 5kg, Real Thai
119,40 zł 99,00 zł
szt.
Morele suszone bezglutenowe BIO 1kg Bio Planet
Morele suszone bezglutenowe BIO 1kg Bio Planet
52,80 zł 39,59 zł
szt.
Lasagne - makaron bezglutenowy 250g Schär
Lasagne - makaron bezglutenowy 250g Schär
16,00 zł 12,73 zł
szt.
Śliwki bez pestek (suszone) BIO 400g Bio Planet
Śliwki bez pestek (suszone) BIO 400g Bio Planet
20,30 zł 17,59 zł
szt.

        

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1px

Zalety mąki orkiszowej pełnoziarnistej

0
Zalety mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Osoby, które dbają o dietę, coraz powszechniej używają orkiszu zamiast zwykłej pszenicy. Inaczej nazywa się go orkiszem pszennym, pszenicą orkisz, pszenicą św. Hildegardy czy szpelcem. Ma właściwości rozgrzewające, wspomaga rozwój mięśni i bardzo dobrze wpływa na kondycję umysłową. Jest najstarszą rośliną uprawianą na świecie. Większość zalicza orkisz do podgatunku pszenicy zwyczajnej, a niektórzy traktują go jako odrębny gatunek.

W czym jest lepsza?

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest lepsza od zwykłej pszennej. Orkisz ma mocniejszą łuskę i rzadko ulega chorobom czy szkodnikom. Dzięki temu jest mniej zmodyfikowanym zbożem oraz mniej zanieczyszczony nawozami. W porównaniu do zwykłej pszenicy mąka orkiszowa ma o 20-40% więcej aminokwasów jak lizyn, treonin, leucyn i izoleucyn oraz nieco wyższą zawartość białka. Posiada dużo kwasu krzemowego, który wpływa doskonale na włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy oraz dobrego tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Zawiera zdecydowanie większą ilość witaminy PP, A, E i witamin z grupy B oraz β-karotenu, cynku, miedzi i selenu. Ma mniejszą zawartość węglowodanów i nieco niższą kaloryczność. Mąka dzięki większej ilości fitosteroli chroni przed chorobami układu krążenia. Charakteryzuje się lekko orzechowym, przyjemnym smakiem.

Zastosowania

Osoby, które są zmęczone, wyczerpane, mają osłabiony apetyt, powinny wzmocnić wydolność swojego organizmu. Idealnym lekarstwem będzie dla nich mąka orkiszowa pełnoziarnista. Nadaje się również dla diabetyków, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest produkowana z całych ziaren orkiszu, a dzięki drobnej granulacji może być szeroko wykorzystywana w domowych wypiekach. Jest znakomitym substytutem zwykłej mąki pszennej, a dodatkowo zawiera cenne składniki, kwas linolenowy (omega-3), błonnik i wyjątkowy smak. Ten bogaty rezerwuar cynku, miedzi oraz selenu wpływa doskonale na układ krwionośny, nerwowy oraz odpornościowy. Mąkę orkiszową pełnoziarnistą stosuje się do naleśników, ciast, pierogów, makaronów czy wypieku chleba i bułeczek. Potrawy uzyskują charakterystyczny dla orkiszu smak i aromat.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl