Promocje
Maska do twarzy nawilżająca 100 ml Planeta Organica
Maska do twarzy nawilżająca 100 ml Planeta Organica
33,50 zł 26,00 zł
szt.
Orzechy macadamia BIO 200 g Bio Planet
Orzechy macadamia BIO 200 g Bio Planet
41,05 zł 29,30 zł
szt.
Płatki drożdżowe nieaktywne  BIO 100 g Bio Planet
Płatki drożdżowe nieaktywne BIO 100 g Bio Planet
15,00 zł 12,60 zł
szt.
PŁATKI KUKURYDZIANE JASNE BIO 250 g - BIO PLANET
PŁATKI KUKURYDZIANE JASNE BIO 250 g - BIO PLANET
8,10 zł 6,30 zł
szt.
Orzechy laskowe BIO 1 kg Bio Planet
Orzechy laskowe BIO 1 kg Bio Planet
69,75 zł 59,80 zł
szt.
Płatki orkiszowe BIO 1kg Bio Planet
Płatki orkiszowe BIO 1kg Bio Planet
19,80 zł 13,55 zł
szt.
Acerola ekstrakt 600mg 100 kaps Soul Farm
Acerola ekstrakt 600mg 100 kaps Soul Farm
30,30 zł 25,45 zł
szt.
Kawa ziarnista arabica FAIR TRADE BIO 250 g Mount Hagen
Kawa ziarnista arabica FAIR TRADE BIO 250 g Mount Hagen
23,15 zł 17,30 zł
szt.

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Zalety mąki orkiszowej pełnoziarnistej

0
Zalety mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Osoby, które dbają o dietę, coraz powszechniej używają orkiszu zamiast zwykłej pszenicy. Inaczej nazywa się go orkiszem pszennym, pszenicą orkisz, pszenicą św. Hildegardy czy szpelcem. Ma właściwości rozgrzewające, wspomaga rozwój mięśni i bardzo dobrze wpływa na kondycję umysłową. Jest najstarszą rośliną uprawianą na świecie. Większość zalicza orkisz do podgatunku pszenicy zwyczajnej, a niektórzy traktują go jako odrębny gatunek.

W czym jest lepsza?

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest lepsza od zwykłej pszennej. Orkisz ma mocniejszą łuskę i rzadko ulega chorobom czy szkodnikom. Dzięki temu jest mniej zmodyfikowanym zbożem oraz mniej zanieczyszczony nawozami. W porównaniu do zwykłej pszenicy mąka orkiszowa ma o 20-40% więcej aminokwasów jak lizyn, treonin, leucyn i izoleucyn oraz nieco wyższą zawartość białka. Posiada dużo kwasu krzemowego, który wpływa doskonale na włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy oraz dobrego tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Zawiera zdecydowanie większą ilość witaminy PP, A, E i witamin z grupy B oraz β-karotenu, cynku, miedzi i selenu. Ma mniejszą zawartość węglowodanów i nieco niższą kaloryczność. Mąka dzięki większej ilości fitosteroli chroni przed chorobami układu krążenia. Charakteryzuje się lekko orzechowym, przyjemnym smakiem.

Zastosowania

Osoby, które są zmęczone, wyczerpane, mają osłabiony apetyt, powinny wzmocnić wydolność swojego organizmu. Idealnym lekarstwem będzie dla nich mąka orkiszowa pełnoziarnista. Nadaje się również dla diabetyków, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest produkowana z całych ziaren orkiszu, a dzięki drobnej granulacji może być szeroko wykorzystywana w domowych wypiekach. Jest znakomitym substytutem zwykłej mąki pszennej, a dodatkowo zawiera cenne składniki, kwas linolenowy (omega-3), błonnik i wyjątkowy smak. Ten bogaty rezerwuar cynku, miedzi oraz selenu wpływa doskonale na układ krwionośny, nerwowy oraz odpornościowy. Mąkę orkiszową pełnoziarnistą stosuje się do naleśników, ciast, pierogów, makaronów czy wypieku chleba i bułeczek. Potrawy uzyskują charakterystyczny dla orkiszu smak i aromat.

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl