orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Zalety mąki orkiszowej pełnoziarnistej

0
Zalety mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Osoby, które dbają o dietę, coraz powszechniej używają orkiszu zamiast zwykłej pszenicy. Inaczej nazywa się go orkiszem pszennym, pszenicą orkisz, pszenicą św. Hildegardy czy szpelcem. Ma właściwości rozgrzewające, wspomaga rozwój mięśni i bardzo dobrze wpływa na kondycję umysłową. Jest najstarszą rośliną uprawianą na świecie. Większość zalicza orkisz do podgatunku pszenicy zwyczajnej, a niektórzy traktują go jako odrębny gatunek.

W czym jest lepsza?

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest lepsza od zwykłej pszennej. Orkisz ma mocniejszą łuskę i rzadko ulega chorobom czy szkodnikom. Dzięki temu jest mniej zmodyfikowanym zbożem oraz mniej zanieczyszczony nawozami. W porównaniu do zwykłej pszenicy mąka orkiszowa ma o 20-40% więcej aminokwasów jak lizyn, treonin, leucyn i izoleucyn oraz nieco wyższą zawartość białka. Posiada dużo kwasu krzemowego, który wpływa doskonale na włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy oraz dobrego tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Zawiera zdecydowanie większą ilość witaminy PP, A, E i witamin z grupy B oraz β-karotenu, cynku, miedzi i selenu. Ma mniejszą zawartość węglowodanów i nieco niższą kaloryczność. Mąka dzięki większej ilości fitosteroli chroni przed chorobami układu krążenia. Charakteryzuje się lekko orzechowym, przyjemnym smakiem.

Zastosowania

Osoby, które są zmęczone, wyczerpane, mają osłabiony apetyt, powinny wzmocnić wydolność swojego organizmu. Idealnym lekarstwem będzie dla nich mąka orkiszowa pełnoziarnista. Nadaje się również dla diabetyków, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest produkowana z całych ziaren orkiszu, a dzięki drobnej granulacji może być szeroko wykorzystywana w domowych wypiekach. Jest znakomitym substytutem zwykłej mąki pszennej, a dodatkowo zawiera cenne składniki, kwas linolenowy (omega-3), błonnik i wyjątkowy smak. Ten bogaty rezerwuar cynku, miedzi oraz selenu wpływa doskonale na układ krwionośny, nerwowy oraz odpornościowy. Mąkę orkiszową pełnoziarnistą stosuje się do naleśników, ciast, pierogów, makaronów czy wypieku chleba i bułeczek. Potrawy uzyskują charakterystyczny dla orkiszu smak i aromat.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium