orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Olej kokosowy: rafinowany czy nierafinowany?

0
Olej kokosowy: rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy to produkt, który ostatnimi czasy zyskuje sobie sporą popularność w naszym kraju. Używany jest zarówno w kuchni, jak i jako produkt do pielęgnacji urody. Coraz powszechniejsze zastosowanie tego oleju wynika przede wszystkim z jego właściwości. Jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Regularnie spożywany, może wpływać na polepszenie trawienia, obniżenie cholesterolu, przeciwdziałanie chorobom serca. Stosowany w kosmetyce sprawdza się szczególnie w preparatach wpływających na lepszą elastyczność skóry oraz przeciwstarzeniowych.

Na rynku dostępny jest olej kokosowy w dwóch formach: rafinowanej i rafinowanej. W tym artykule podpowiemy, po który produkt warto sięgnąć i dlaczego?

Prozdrowotny olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno to produkt, który powstaje w procesach mechanicznych bez zastosowania wysokich temperatur. To najstarsza i najbardziej naturalne metoda pozyskiwania tego oleju. Tego rodzaju produkty zawierają najwięcej składników odżywczych i kwalifikują się do żywności prozdrowotnej. W związku z tym ich cena jest nieco wyższa niż rafinowanych, jednakże w zamian uzyskujemy najlepszej jakości olej, który już na pierwszy rzut oka wyróżnia się wyższą jakością. Olej nierafinowany cechuje się delikatnym, ale wyczuwalnym zapachem i smakiem orzecha kokosowego oraz gęstą konsystencją.

Kiedy sięgnąć po olej kokosowy nierafinowany? Właściwie zawsze, jeśli zależy nam na jego właściwościach prozdrowotnych. Sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i do przygotowywania preparatów kosmetycznych. Olej nierafinowany zawiera liczne kwasy nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, α-linolenowy), antyoksydanty (tokoferole, tokotrienole, związki polifenolowe), sterole i skwalen (składnik lipidowy skóry).

Olej kokosowy rafinowany - czy warto?

Olej rafinowany to tańszy odpowiednik nierafinowany, który jednak nie zapewnia właściwości prozdrowotnych. Nie wyróżnia się też charakterystycznym smakiem i zapachem kokosa. Powstaje podczas procesu rafinacji, który jest dość skomplikowany i przebiega w wysokiej temperaturze i z zastosowaniem środków chemicznych. Niestety podczas rafinacji następuje częściowe usunięcie tokoferoli, związków polifenolowych i steroli. Rafinacja pozwala uzyskać produkt bezzapachowy i pozbawiony baterii, które mogłyby rozwinąć się podczas długotrwałego przechowywania lub przetwarzania surowca.

Chociaż jakość oleju rafinowanego jest nieco gorsza niż nierafinowanego, to jednak jest to produkt uniwersalny, który można na co dzień stosować w kuchni. Warto przy tym pamiętać, że chociaż wykazuje znacznie mniej korzystne działanie prozdrowotne, to jednak i tak jest najzdrowszym olejem rafinowanym, jakie dostępne są na rynku.

Kiedy stosować olej rafinowany? Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania itd. Szczególnie polecany osobom, które nie przepadają za charakterystycznym posmakiem kokosowym w daniach mięsnych czy warzywnych. Nie sprawdzi się jednak w zabiegach kosmetycznych.

 

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium