
Poprawia przyswajalność wapnia
Spożywanie ksylitolu jest szczególnie polecane osobom narażonym i chorującym na osteoporozę oraz dzieciom (po 3 roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Dzięki swoim właściwościom zwiększa on bowiem przyswajalność wapnia, przywracając optymalną gęstość kości.
Ksylitol przeciw próchnicy
Choć trudno w to uwierzyć, dobry ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorom zębów. Jak to możliwe? Jak wykazały badania naukowe, ten naturalny słodzik szybko przywraca właściwe pH śliny. W ten sposób zmniejsza czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Dodatkowo, eliminuje namnażanie bakterii odpowiedzialnych za tworzenie się ubytków. Cukier z brzozy powinny więc spożywać dzieci. Zwłaszcza te w wieku szkolnym, najbardziej narażone na występowanie próchnicy. Co ciekawe, w celu ochrony zębów przed chorobami można nie tylko spożywać ksylitol, ale również przygotowywać na jego bazie płukanki.
Znakomity na odporność
Nie ulega wątpliwości, że spożywanie zbyt dużych ilości białego cukru osłabia odporność organizmu, przyczyniając się do rozwoju grzybów i namnażania bakterii. Zastępując biały cukier ksylitolem, ustabilizujesz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, poprawisz odporność i zahamujesz rozwój chorobotwórczych bakterii i drożdżaków.
Jak stosować ksylitol?
Ksylitol możesz stosować dokładnie tak, jak tradycyjny cukier, dosypując do herbaty i kawy. Słodzik możesz dodawać także do domowych kisieli, galaretek, kompotów, ciast i słodkich deserów.