Promocje
Witamina C (kwas L-askorbinowy) 100g Vitafarm
Witamina C (kwas L-askorbinowy) 100g Vitafarm
12,30 zł 10,90 zł
szt.
Melasa z buraka trzcinowego BIO 450 g Bauck Hof
Melasa z buraka trzcinowego BIO 450 g Bauck Hof
14,75 zł 11,55 zł
szt.
Płatki jaglane BIO 600 g Bio Planet
Płatki jaglane BIO 600 g Bio Planet
13,50 zł 8,90 zł
szt.
Ciasteczka z jabłkiem bezglutenowe BIO 100 g  ZEMANKA
Ciasteczka z jabłkiem bezglutenowe BIO 100 g ZEMANKA
12,20 zł 10,25 zł
szt.
 Olej konopny 250 ml Olandia
Olej konopny 250 ml Olandia
14,90 zł 13,80 zł
szt.
Herbata biała z maliną BIO 34 g (20 x 1,7 g) Clipper
Herbata biała z maliną BIO 34 g (20 x 1,7 g) Clipper
12,70 zł 10,70 zł
szt.
Kaszka OWSIANO-JAGLANO-GRYCZANA BIO 200g Helpa
Kaszka OWSIANO-JAGLANO-GRYCZANA BIO 200g Helpa
11,80 zł 8,95 zł
szt.
Miód spadziowy BIO 300g Bio Europa
Miód spadziowy BIO 300g Bio Europa
23,25 zł 17,95 zł
szt.
ALGI MORSKIE SUSZONE - KOMBU BIO 100 g PORTO MUINOS
ALGI MORSKIE SUSZONE - KOMBU BIO 100 g PORTO MUINOS
41,60 zł 27,45 zł
szt.
Orzechy brazylijskie BIO 1 kg Bio Planet
Orzechy brazylijskie BIO 1 kg Bio Planet
99,80 zł 54,80 zł
szt.

Rabat 5 procent

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

Jakie właściwości ma żurawina liofilizowana?

0
Jakie właściwości ma żurawina liofilizowana?

W Polsce występują dwa gatunki żurawiny – błotna i wieloowocowa, dostarczające jadalnych jagód. Żurawina wieloowocowa jest uprawiana na szerszą skalę, ponieważ jej owoce są większe. Wykorzystywana jest nie tylko jako smaczny składnik potraw, ale również w medycynie i kosmetologii. Owoce żurawiny można konserwować za pomocą liofilizacji, czyli suszenia sublimacyjnego. Sprawdźmy, czy żurawina liofilizowana jest zdrowa i jakie ma właściwości?

 

Żurawina liofilizowana czyli jaka?

Liofilizacja to metoda suszenia sublimacyjnego produktów, które są nieodporne na ogrzewanie. Produkty suszy się po zamrożeniu, wykorzystując w tym celu niskie ciśnienie. Metoda ta pozwala na usunięcie nawet 95% wody, spowalnia procesy enzymatyczne i powstrzymuje rozwój mikroorganizmów. Żywność liofilizowana jest lekka, szybko się uwadnia i nie traci swoich właściwości odżywczych. Oznacza to, że żurawina liofilizowana jest zdrowa, w 100% naturalna i zawiera wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. W procesie liofilizacji nie stosuje się konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Liofilizacja to jedna z najzdrowszych metod utrwalania żywności. Żurawina liofilizowana to doskonała przekąska oraz komponent deserów, płatków śniadaniowych, kaszek czy napojów. Może być przechowywana przez bardzo długi okres, nie tracąc naturalnego kształtu i smaku.

 

Prozdrowotne właściwości żurawiny liofilizowanej

Żurawina liofilizowana posiada dokładnie takie same walory prozdrowotne, jak produkt nieliofilizowany. Jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, dlatego pomaga zwalczać infekcje – jest niezastąpiona zwłaszcza w infekcjach dróg moczowych. Po żurawinę warto sięgnąć w trakcie przeziębienia i awitaminozy, a także gdy czujemy się przemęczeni. Zawiera proantocyjanidynę, dlatego obniża poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Występują w niej również flawonoidy, zapobiegające chorobom serca. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości żurawiny! Wykazuje ona również działanie ochronne dla komórek mózgowych i naczyń krwionośnych, a także zmniejsza osadzanie się na dziąsłach bakterii.

Komentarze do wpisu (0)

  • ząbki
  • Nowości od Yango!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl