orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Jakie właściwości ma żurawina liofilizowana?

0
Jakie właściwości ma żurawina liofilizowana?

W Polsce występują dwa gatunki żurawiny – błotna i wieloowocowa, dostarczające jadalnych jagód. Żurawina wieloowocowa jest uprawiana na szerszą skalę, ponieważ jej owoce są większe. Wykorzystywana jest nie tylko jako smaczny składnik potraw, ale również w medycynie i kosmetologii. Owoce żurawiny można konserwować za pomocą liofilizacji, czyli suszenia sublimacyjnego. Sprawdźmy, czy żurawina liofilizowana jest zdrowa i jakie ma właściwości?

 

Żurawina liofilizowana czyli jaka?

Liofilizacja to metoda suszenia sublimacyjnego produktów, które są nieodporne na ogrzewanie. Produkty suszy się po zamrożeniu, wykorzystując w tym celu niskie ciśnienie. Metoda ta pozwala na usunięcie nawet 95% wody, spowalnia procesy enzymatyczne i powstrzymuje rozwój mikroorganizmów. Żywność liofilizowana jest lekka, szybko się uwadnia i nie traci swoich właściwości odżywczych. Oznacza to, że żurawina liofilizowana jest zdrowa, w 100% naturalna i zawiera wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. W procesie liofilizacji nie stosuje się konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Liofilizacja to jedna z najzdrowszych metod utrwalania żywności. Żurawina liofilizowana to doskonała przekąska oraz komponent deserów, płatków śniadaniowych, kaszek czy napojów. Może być przechowywana przez bardzo długi okres, nie tracąc naturalnego kształtu i smaku.

 

Prozdrowotne właściwości żurawiny liofilizowanej

Żurawina liofilizowana posiada dokładnie takie same walory prozdrowotne, jak produkt nieliofilizowany. Jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, dlatego pomaga zwalczać infekcje – jest niezastąpiona zwłaszcza w infekcjach dróg moczowych. Po żurawinę warto sięgnąć w trakcie przeziębienia i awitaminozy, a także gdy czujemy się przemęczeni. Zawiera proantocyjanidynę, dlatego obniża poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Występują w niej również flawonoidy, zapobiegające chorobom serca. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości żurawiny! Wykazuje ona również działanie ochronne dla komórek mózgowych i naczyń krwionośnych, a także zmniejsza osadzanie się na dziąsłach bakterii.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium