
Olej lniany wyciska się z nasion lnu. Jego prozdrowotne właściwości znane są ludzkości od wieków. O nasionach lnu pisał już Hipokrates, podkreślając wpływ picia siemienia lnianego na lepsze zdrowie. Współczesne badania naukowe w pełni potwierdzają to, co o nasionach lnu mówili już starożytni Grecy i Rzymianie.
Właściwości oleju lnianego
Olej lniany jest niezwykle bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm człowieka sam nie potrafi ich wytwarzać, dostarczamy je mu wraz z pożywieniem. Kwasy odpowiadają za prawidłową zawartość cholesterolu we krwi. Największym sojusznikiem w wcale z miażdżycą są kwasy z rodziny omega-3. To jednak nie wszystko. Kwasy wielonienasycone odpowiadają również za budowę błon w ciele człowieka oraz mają niebagatelny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi, pracę układu krwionośnego oraz układ nerwowy. Odpowiedzialne są również za funkcjonowanie układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego. Wpływają na prawidłową pracę nerek. Niedobór kwasów obniża odporność organizmu, a także może prowadzić do upośledzenia czynności organów wewnętrznych.
Olej lniany korzystnie wpływa również na regulację cyklu miesiączkowego u kobiet, a także pomocniczo działa przy leczeniu przerostu prostaty u mężczyzn. Zwiększa wydolność organizmu podczas uprawiania sportu, jest też pomocny przy leczeniu depresji. Olej lniany jest także bogaty w witaminę E, czyli „witaminę młodości”. Ma ona wpływ na opóźnianie procesu starzenia się skóry, poprawia jej jędrność i dobrze ją nawilża. Oleju można też używać zewnętrznie i zastępować nim kosmetyki: zwalcza trądzik, stosuje się go jako maseczkę na twarz i włosy, a także balsam do ciała i środek łagodzący poparzenia słoneczne.
Jakiego oleju lnianego używać?
Najzdrowsze dla organizmu są oleje tłoczone na zimno i nierafinowane, na przykład oleje Olvita. Olej lniany powinien być spożywany na zimno, gdyż pod wpływem temperatury traci swoje cenne wartości odżywcze, powinno się go zużyć maksymalnie w ciągu miesiąca po jego otwarciu.