olej migdałowy tłoczony na zimno 100ml Olvita






Opis
Olej z migdałów jest koloru jasno żółtego. Migdał zawiera: 65-70% kwasu oleinowego, 24-26 kwasu linolowego, 3-5% kwasu palmitynowego, 20% białka oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz witaminy E,PP i z grupy B.
Olej z migdałów używa się głównie do produkcji marcepanu. Ponadto znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych potraw, a w szczególności do mięsa drobiowego, ryb. Doskonale komponuje się z sałatkami oraz deserami.
Olej ze słodkich migdałów nie zawiera cyjanowodoru i może być stosowany w kosmetyce. Ma postać jasnożółtej cieczy o łagodnym, słodkawym smaku i zapachu.
Stosowany głównie w branży kosmetycznej do produkcji perfum, mydeł, kremów, w olejkach do masażu, preparatach pielęgnacyjnych do włosów. Olej migdałowy łatwo się zmydla. Wykorzystany w produkcji mydła tworzy miłą, lekką pianę.