Promocje
Orzechy włoskie BIO 300g Bio Planet
Orzechy włoskie BIO 300g Bio Planet
26,75 zł 23,90 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN  BIO 400ml Bio Planete
Olej kokosowy VIRGIN BIO 400ml Bio Planete
27,15 zł 23,25 zł
szt.
Napój migdałowy bezglutenowy BIO 1 l Lima
Napój migdałowy bezglutenowy BIO 1 l Lima
12,00 zł 10,10 zł
szt.
Płyn do mycia owoców i warzyw ECO 500 ml Almawin
Płyn do mycia owoców i warzyw ECO 500 ml Almawin
14,80 zł 12,15 zł
szt.
Baobab sproszkowany BIO 150g Bio Planet
Baobab sproszkowany BIO 150g Bio Planet
19,40 zł 15,90 zł
szt.
Kuzu białe (skrobia z korzenia) BIO 125 g Terrasana
Kuzu białe (skrobia z korzenia) BIO 125 g Terrasana
49,55 zł 41,30 zł
szt.
Orzechy nerkowca bio 1kg Bio Planet
Orzechy nerkowca bio 1kg Bio Planet
90,75 zł 75,20 zł
szt.
Wężyki bez żelatyny Bio 100g Biominki
Wężyki bez żelatyny Bio 100g Biominki
7,80 zł 6,65 zł
szt.

przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Zakwas piekarski BIO 250 g BIONAT

Dostępność: duża ilość

Opis

Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości. Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa.

Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.

Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

SKŁADNIKI otręby żytnie*, woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)

 

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

 

 

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna: 702,39 kJ;

Tłuszcz: 1,55 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g;

Węglowodany: 25,66 g; w tym cukry: 4,50 g;

Białko: 5,96 g;

Sól: 0,009 g

 

 

 

INFORMACJA ALERGENNA Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl