fb
Darmowa dostawa
Płatności online

Pęczak jęczmienny eko 400g Symbio

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,20 zł 3.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Pęczak jęczmienny to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy oraz inne składniki odżywcze.

W kuchni polskiej stosowana była od zarania dziejów. Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.

skład: 100 % ziarno jęczmienia

Jak gotować?

Jedną szklankę kaszy pęczak wsypać na sito, dokładnie płukać pod kranem, aż zacznie lecieć czysta woda. Do garnka wlać 3 szklanki wody. Posolić wodę, dolać łyżkę lub dwie oleju i zagotować pod przykryciem. Wrzucić kaszę na wrzącą wodę, zamieszać i przykryć. Od ponownego zagotowania wody zmniejszamy gaz na malutki. Gotować pod przykryciem około 15-20 minut zależnie od gramatury kaszy. Wyłączyć gaz, zostawić kaszę jeszcze na jakieś 15 minut, aby wciągnęła całą wodę i się wyprażyła na sypko. 

Można swobodnie dodawać warzywa na parze, podawać z sosem lub zastąpić nim makaron w zupie warzywnej.

 

Wartość odżywcza 100g produktu:

Wartość energetyczna 362kcal / 1533 kJ

Tłuszcze 2,0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g

Węglowodany 74,9 g - w tym cukry 0,5 g

Błonnik 5,4 g

Białko 8,4 g

Sól 0,01 g  

 

 

Masz pytania?
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl