Oliwki czarne z pestką BIO 350g Campomar Nature
Opis
Andaluzyjskie oliwki czarne z pestką nie zawierają sztucznych konserwantów i barwników. Pochodzą z niewielkiej, rodzinnej firmy wyspecjalizowanej wyłącznie w uprawie i przetwórstwie oliwek.
Polecamy czarne oliwki jako dodatek do sałat, past oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej. Oliwki czarne zawsze są mniej gorzkie niż zielone i czerwone.
Kolor nie zależy od rodzaju oliwek, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.
SKŁADNIKI: oliwki czarne Aragon z pestką*, woda, sól, ocet winny*, kwas mlekowy, kwas cytrynowy.
*certyfikowany składnik ekologiczny
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1387 kJ / 337 kcal
Tłuszcz: 34,4 g W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,95 g
Węglowodany: 8,2 g W tym cukry: < 0,5 g
Błonnik: 5,8 g
Białko: 1,6 g
Sól: 4 g