Olej z czarnuszki 500ml Olvita






Opis
Olej z czarnuszki używany jest jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. W kuchni stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Nadaje korzenny smak wszystkim potrawom.
Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.
Olej z czarnuszki ma smak lekko gorzki oraz intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1 % kwasu alfalinolenowego, zawiera też kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy.
Informacja o alergenach
Produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.