Olej czarnuszkowy marki Laboratorium Biooil jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno – do produkcji oleju z czarnuszki wykorzystujemy specjalnie wyselekcjonowane najwyższej jakości nasiona czarnuszki egipskiej. Olej z czarnuszki ma intensywny, korzenny smak i aromat – dzięki niemu potrawy z jego dodatkiem nabierają nowego, orientalnego charakteru. Olej z czarnuszki można wykorzystywać na zimno do sałatek, surówek, koktajli, past warzywnych.
Olej z czarnego kminu (bo również i tak bywa nazywany olej z czarnuszki), ze względu na swój mocno aromatyczny charakter, króluje przede wszystkim w kuchni orientalnej, ale i w Polsce używa się go coraz częściej. W związku z tym, że tłoczony przez nas olej powstaje w efekcie tłoczenia na zimno, można stosować go wyłącznie na zimno (w przeciwnym razie traci swoje właściwości, a cenne kwasy tłuszczowe w nim zawarte – utleniają się).
Czarne złoto lub też Złoto Faraonów, czyli cenny olej z czarnuszki jest biologicznie bardzo cennym olejem – niemal w całości (ok 85 %) składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przechowywanie: Olej z czarnuszki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – można przechowywać go w lodówce.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100 g w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 24 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 60 g
Węglowodany 0 g
w tym: cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.