fb

Maranta - skrobia z korzenia BIO 200g Terrasana

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 16,70 zł 16.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Data ważności: 3.02.2017 r.

Maranta trzcinowa to bezglutenowa, lekkostrawna i pożywna mąka skrobiowa zwana arrowroot, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.

Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. Maranta nie ma nieprzyjemnego posmaku, a potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaleca się mieszanie maranty trzcinowatej z zimnym płynem, a następnie dodanie mieszanki do gorącego płynu. Podgrzewa się potrawę tylko do momentu, aż zgęstnieje. Do wypieków można użyć jej w ilości 10% całej objętości mąki. Działa w minusowych temperaturach i zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych produktach.

SKŁADNIKI maranta trzcinowa*, (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1519 kJ / 362kcal

Tłuszcz - 0,1 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,9 g

Węglowodany - 88,20 g w tym cukry - 0 g

Białko - 0,30 g

Sól - 0 g

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl