Kaszotto z soczewicą i pomidorami 200 g Dania Babci Zosi






Opis
Kaszotto z soczewicą i pomidorami to kompozycja dla wielbicieli oryginalnych, wyrazistych smaków. Bogatą w białko soczewicę czerwoną i zieloną z dodatkiem pomidorów Babcia Zosia przyprawiła czosnkiem, kminem rzymskim, tymiankiem, pieprzem cayenne i bazylią. Podstawą dania jest kasza bulgur - najbardziej wartościowa spośród wszystkich kasz pszenicznych.
SKŁADNIKI PRODUKTU kasza bulgur (z pszenicy durum) 67%, soczewica czerwona 10%, pomidor suszony 5,5%, soczewica zielona 5%, cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), płatki drożdżowe, cukinia suszona 2%, warzywa suszone (marchew, pasternak, seler, pietruszka, lubczyk), sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz cayenne, tymianek, bazylia, pieprz czarny.
SPOSÓB UŻYCIA 1. Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju, dodaj zawartość obu torebek i dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż aż kasza równomiernie pokryje się tłuszczem. 2. Dolej 650 ml wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut aż kasza zmięknie i wchłonie płyn. Mieszaj od czasu do czasu. Gotowane kaszotto odstaw na 2 minuty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (na 100g produktu)
kJ 1384
kcal 328
Tłuszcz 3,8g
Kwasy 0,4g
Węglowodany 57g
Cukry 2,1g
Białko 15g
Sól 1,06g