przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Chleb z błonnikem lnianym - sucha mieszanka bezglutenowa 500g Nominal

Dostępność: ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Dodatkowo potrzebne
 
475 ml wody, 20 ml oleju, 15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży.
 
 
Składniki
 
odbiałczona skrobia pszenna, mąka jaglana, mąka łubinowa, płatki ziemniaczane, mąka lniana 4%, cukier, sól, zagęstnik - mąka guar, przyprawy chlebowe.
 
 
ALERGENY: łubin.
 
 
Wartość odżywcza w 100g produktu
 
wartość energetyczna: 1375 kJ/ 329 kcal
białko: 6,8 g
węglowodany: 70,0 g - w tym cukry: 3,7 g
tłuszcze: 1,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
błonnik: 8,2 g
sól: 2 g
 
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
 

1. Sposób przygotowania (piekarnik)

do miski wlewamy letnią wodę, olej,
rozdrobnione drożdże (w/g uznania możemy zwiększyć ilość drożdży świeżych
do 15 g/ 500g), stopniowo dodajemy mieszankę chlebową, wszystko razem
mieszamy.Ciasto zostawiamy na chwilę,później wyrabiamy je posmarowanymi
olejem dłońmi. Możemy uformo
wać wałeczek, który następnie obtaczamy
w ziarnach słonecznika lub lnu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do
dokładnie pokrytej  tłuszczem formy, do 3/5 jej wysokości aby ciasto
miało możliwość wyrosnąć.
Zostawiamy ciasto w formie (w ciepłym miejscu) na 45-60 min pod przykryciem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, po 5 minutach obniżamy
temperaturę do 180 stopni C, pieczemy ciasto przez 55 minut. Jeśli skórka
chleba będzie ciemniała zbyt szybko możemy przykryć chleb
folią aluminiową. Chleb kroimy po wystygnięciu.

 

2. Sposób przygotowania (wypiekacz)

do foremki wypiekacza nalewamy:
letnią wodę, olej, rozdrobnione drożdże po czym dodajemy mieszankę
chlebową. Polecana ilość wody i drożdży dotyczy bezglutenowego wypieku
- około 2 godzin w wypiekaczu do chleba. Jeśli chleb jest za mocno
wyrośnięty należy ilość drożdży zmniejszyć lub użyć chłodniejszej wody.
Jeśli chleb jest słabo wyrośnięty należy zwiększyć ilość drożdży
albo użyć cieplejszej wody.

 

Orientacyjna masa gotowego wypieku ok. 900 g.

 

Wyprodukowano w Czechach

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl