przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Chleb z błonnikem gryczanym - sucha mieszanka bezglutenowa 500g Nominal

Dostępność: ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Nie ma jak zapach świeżo upieczonego chleba. Nic nie pachnie lepiej. Teraz nie musisz chodzić do piekarni aby go poczuć. Dzięki mieszance chleba firmy Nominal możesz cieszyć się tym zapachem w domu w każdej chwili. Jest to bardzo proste - nie trzeba być piekarzem.  
Wystarczy trochę wody, kropla oleju, szczypta drożdży i domowy piekarnik. Zostaniesz nagrodzony pięknie pachnącym, ciepłym chlebem, którym nie tylko jest zrobiony samodzielnie ale i bogaty w błonnik. Nadaje się do diety bezglutenowej.

 

Składniki

Odbiałczona skrobia pszenna, mąka gryczana pełnoziarnista 12%, mąka łubinowa, zagęstnik - mąka guar, ziarno lnu, cukier, przyprawy chlebowe, sól.

 

Dodatkowo potrzebne

440 ml wody, 20 ml oleju, 15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży.

 

ALERGENY:łubin

 

Wartości dla 100 g produktu

 

wartość energetyczna 1425 kJ/ 338 kcal

białko 7,2 g

węglwodany  68 g - w tym cukry 3,8 g

tłuszcze  1,7 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe  0,3 g

błonnik 10,5 g

sól  2 g

 

1. Sposób przygotowania (piekarnik)

Do miski wlewamy letnią wodę, olej,
rozdrobnione drożdże (w/g uznania możemy zwiększyć ilość drożdży świeżych
do 15 g/ 500g), stopniowo dodajemy mieszankę chlebową, wszystko razem
mieszamy.Ciasto zostawiamy na chwilę,później wyrabiamy je posmarowanymi
olejem dłońmi. Możemy uformować wałeczek, który następnie obtaczamy
w ziarnach słonecznika lub lnu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do
dokładnie pokrytej  tłuszczem formy, do 3/5 jej wysokości aby ciasto
miało możliwość wyrosnąć.
Zostawiamy ciasto w formie (w ciepłym miejscu) na 45-60 min pod przykryciem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, po 5 minutach obniżamy
temperaturę do 180 stopni C, pieczemy ciasto przez 55 minut. Jeśli skórka
chleba będzie ciemniała zbyt szybko możemy przykryć chleb
folią aluminiową. Chleb kroimy po wystygnięciu.

 

2. Sposób przygotowania (wypiekacz)

Do foremki wypiekacza nalewamy:
letnią wodę, olej, rozdrobnione drożdże po czym dodajemy mieszankę
chlebową. Polecana ilość wody i drożdży dotyczy bezglutenowego wypieku
- około 2 godzin w wypiekaczu do chleba. Jeśli chleb jest za mocno
wyrośnięty należy ilość drożdży zmniejszyć lub użyć chłodniejszej wody.
Jeśli chleb jest słabo wyrośnięty należy zwiększyć ilość drożdży
albo użyć cieplejszej wody.

Wyprodukowano w Czechach


Przechowywać w suchym miejscu.

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl