przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Właściwości mąki owsianej bezglutenowej
Właściwości mąki owsianej bezglutenowej

Cały czas rośnie liczba osób mających alergię na gluten. Jedynym lekarstwem w tym przypadku jest wyeliminowanie tych składników z diety. Osoby zdrowe, które cierpią na problemy ze snem, chroniczne zmęczenie czy otyłość, również powinny stosować produkty bezglutenowe. Dlatego dietetycy polecają używanie mąki owsianej bezglutenowej, która stanowi doskonały dodatek do wypieków bądź naleśników.

Co zawiera?

Mąka owsiana bezglutenowa posiada dużo białka, naturalnego błonnika i tłuszczu składającego się z kwasu linolowego. Jest to bardzo korzystne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Tłuszcze zawarte w mące to niezbędne dla organizmu człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka jest produkowana ze zmielonych ziaren owsa. Dodatkowo ziarno owsa bez łuski ma większą wartość odżywczą niż pozostałe zboża. Mąka zawiera składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor czy krzem. Jest również źródłem witamin z grupy B1 i witaminy młodości – E oraz węglowodanów, flawonoidów, peptydów, saponiny czy steroli. Posiada dużo błonnika, co przyczynia się do poprawienia perystaltyki jelit oraz zmniejszenia ryzyka niektórych nowotworów.

Zmiana nawyków żywieniowych

Osoby, które chorują na celiakię, muszą rygorystycznie przestrzegać odpowiedniej diety. Nawet śladowa ilość glutenu może być dla nich niebezpieczna. Mąka owsiana bezglutenowa jest również polecana osobom, które mają problemy z nadciśnieniem czy skłonności do obrzęków lub zatrzymywania wody w organizmie. Ilość sodu, czyli głównego składnika soli, jest w niej minimalna. Węglowodany, czyli cukry złożone, jakie są zawarte w mące, trawią się powoli. Dzięki temu nie powodują skoków glukozy czy insuliny i dają energię na dłuższy czas. Osoby, które chorują na niektóre nowotwory, powinny korzystać z mąki owsianej bezglutenowej, gdyż zawiera nierozpuszczalny błonnik, mający działanie antyrakowe. β-glukany i lignina w mące owsianej bezglutenowej wiążą kwasy żółciowe i pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Mąka utrzymuje zdrowie, wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga chorym na osteoporozę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl