przelewy24

Yango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Jak można wykorzystać płatki kokosowe i dlaczego warto?
Jak można wykorzystać płatki kokosowe i dlaczego warto?

Kokos, a właściwie orzech kokosowy, jest owocem palmy kokosowej, rosnącej wzdłuż tropikalnych brzegów morskich. Dojrzały kokos może ważyć nawet 2.5 kilograma i jest bogaty w wartości odżywcze. Jego miąższ można jeść na surowo lub wysuszyć i spożywać w takich formach, jak płatki kokosowe czy wiórki kokosowe. Z miąższu można także wytworzyć olej kokosowy oraz mleczko kokosowe. Przyjrzyjmy się bliżej płatkom, wytwarzanym z tego niezwykłego owocu i sprawdźmy, dlaczego warto je stosować!

czytaj całość »
Wszechstronne zastosowanie oleju z pestek moreli
Wszechstronne zastosowanie oleju z pestek moreli

Olej z pestek moreli jest jasnym olejem roślinnym, otrzymywanym w wyniku wyciskania pestek moreli zwyczajnej. Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma olej morelowy tłoczony na zimno. Charakteryzuje się przyjemnym, marcepanowym zapachem i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Można go wykorzystywać zarówno w kuchni, jak również w kosmetyce.

czytaj całość »
Czym jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać?
Czym jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać?

Statystyki wskazują, że zainteresowanie zdrową żywnością rośnie z roku na rok. Wśród społeczeństwa wzrasta świadomość na temat wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie. Wybór odpowiednich produktów nie jest jednak zadaniem łatwym. Jak rozpoznać zdrową żywność? Co tak naprawdę oznacza określenie zdrowa i jaki ma wpływ na nasz organizm? Dlaczego produkty nie-ekologiczne nam szkodzą? Sprawdźmy!

czytaj całość »
Olej z pestek dyni – co warto o nim wiedzieć?
Olej z pestek dyni – co warto o nim wiedzieć?

Olej z pestek dyni jest tłoczony na zimno i ma zielono-brązową barwę. Można go rozpoznać po charakterystycznym, orzechowym smaku i zapachu. Zalicza się go do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych o bogatych właściwościach prozdrowotnych. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym i medycynie naturalnej.

czytaj całość »
Właściwości olejku z orzechów macadamia
Właściwości olejku z orzechów macadamia

Naturalne olejki kosmetyczne zjednują sobie coraz szersze grono odbiorców. Nic w tym dziwnego, bowiem ich właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne są nie do przecenienia. Popularny jest między innymi kosmetyczny olej z orzechów macadamia. Regeneruje skórę, wzmacnia płytkę paznokciową i przywraca włosom naturalny blask. Olejek wytłaczany jest na zimno z orzechów australijskiego drzewa, a oprócz unikalnych właściwości charakteryzuje się także… atrakcyjną ceną!

czytaj całość »
Co zamiast cukru? 5 zdrowych zamienników!
Co zamiast cukru? 5 zdrowych zamienników!

Nadmiar tradycyjnego cukru w codziennej diecie może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Nie dostarcza on organizmowi żadnych składników odżywczych i jest źródłem pustych kalorii. Wbrew pozorom to nie tłuszcze odpowiadają za epidemię otyłości, a właśnie cukier. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do szybszego starzenia się mózgu, a co za tym idzie problemów z pamięcią i koncentracją. Ciężko jest jednak zrezygnować np. ze słodzenia herbaty czy kawy… ale wcale nie ma takiej potrzeby! Wystarczy zamienić niezdrowy biały cukier na ekologiczne alternatywy.

czytaj całość »
Dlaczego warto stosować chlorellę?
Dlaczego warto stosować chlorellę?

W ciągu ostatnich lat coraz częściej można było usłyszeć o prozdrowotnym działaniu chlorelli. Czym ona jest? To alga, która rośnie w słodkich wodach na Dalekim Wschodzie. Jest ona niezwykle bogata w chlorofil, który nadaje jej charakterystyczny zielony kolor. Dzięki niemu również chlorella ma niezwykłe właściwości lecznicze. Chlorella dostarcza organizmowi aminokwasów, kwasów nukleinowych, cukrów, wit. A, wit. C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jest zaliczana do tzw. superfoods.

czytaj całość »
Tapioka i jej właściwości odżywcze
Tapioka i jej właściwości odżywcze

Chociaż o tapioce robi się w ostatnich latach coraz głośniej, wciąż niewiele osób wie, czym ona tak naprawdę jest. Tapioka to kasza (ale też mąka i granulki), którą wyrabia się z bulw manioku. Maniok jest popularną rośliną uprawianą w Ameryce Południowej. Tapioka jest hipoalergiczna, a do tego nie zawiera glutenu i cholesterolu.

czytaj całość »
Chlorek magnezu - korzyści z kąpieli magnezowych
Chlorek magnezu - korzyści z kąpieli magnezowych

Chlorek magnezu to sól o wzorze MgCl2. Jest to związek nieorganiczny, który ma dosyć dużą przyswajalność. Wprawdzie na „papierze” wyższą przyswajalnością mogą poszczycić się niektóre związki organiczne, takie jak treonian, mleczan czy cytrynian, ale chlorek magnezu ma jedną, szczególnie interesującą nas tutaj, właściwość - mianowicie jest on wysoce higroskopijny. Oznacza to tyle, że świetnie rozpuszcza się w wodzie.

   Wysoka rozpuszczalność oznacza, że chlorek magnezu można wykorzystać w zapleczu kosmetycznym czy też, mówiąc oględnie, w łazience. Może nam on posłużyć do przygotowania magnezowych kąpieli, tzw. oliwy magnezowej czy różnych maści, jak również może służyć jako naturalny antyperspirant i oczywiście jako suplement diety.

   

czytaj całość »
Olej rzepakowy – skarbnica zdrowia
Olej rzepakowy – skarbnica zdrowia

 

Olej rzepakowy często jest niedoceniany przez konsumentów. Pamiętają oni, że dwie dekady temu zaliczany był do mniej zdrowych olejów, ze względu na obecność w nim szkodliwego kwasu erukowego. Od wielu lat w Polsce uprawia się jednak odmiany bezerukowe, a olej rzepakowy można śmiało zaliczyć do najzdrowszych na świecie.

czytaj całość »
Masło migdałowe jako przykład superfoods
Masło migdałowe jako przykład superfoods

Superfoods to międzynarodowe określenie dla żywności, która jest bardzo zdrowa dla człowieka. Wśród niej można wskazać wiele różnych produktów. Idealnym przykładem produktu superfoods jest masło migdałowe, które jest prozdrowotną bombą!

czytaj całość »
Właściwości oleju z ostropestu
Właściwości oleju z ostropestu

Ostropest plamisty jest stosowany z lecznictwie już od czasów starożytnych. Ta znana i ceniona roślina pochodzi z regionów Morza Śródziemnego, ale rozprzestrzeniła się niemal po całym świecie. Ze względu na swój wygląd bardzo często mylona jest z ostem. Olej z ostropestu ma leczniczy wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn.

czytaj całość »
Cukier naturalny buraczany: właściwości
Cukier naturalny buraczany: właściwości

Na rynku są dostępne trzy główne rodzaje cukru: biały, brązowy i nierafinowany. Niezależnie od tego, czy jest wyprodukowany z buraka, czy z trzciny, w jego składzie jest ta sama substancja – sacharoza. Jej zawartość w cukrze z obu roślin jest zbliżona. Cukier naturalny buraczany jest europejskim odpowiednikiem wysokiej jakości cukru trzcinowego.

czytaj całość »
Zastosowanie oleju z wiesiołka tłoczonego na zimno
Zastosowanie oleju z wiesiołka tłoczonego na zimno

Wiesiołek dwuletni jest najpospolitszym gatunkiem wiesiołka. W Polsce występuje około 30 gatunków tej rośliny o pięknych żółtych kwiatach. Olej z wiesiołka tłoczony na zimno zawiera wiele dobroczynnych substancji, w tym drogocenne kwasy tłuszczowe, które nie są wytwarzane w organizmie. Dzięki metodzie tłoczenia na zimno uzyskuje się żółtawo-zielony olej z dużą zawartością kwasu gamma.

czytaj całość »
Właściwości rokitnika pospolitego
Właściwości rokitnika pospolitego

Lecznicze właściwości rokitnika pospolitego znane są od dawna. W VIII wieku tybetańscy mnisi wspominali o nim w swoich księgach, a jeszcze wcześniej, w starożytnej Grecji, podawało się go koniom, by miały piękną, błyszczącą sierść. Obecnie rokitnik sadzi się najczęściej jako roślinę ozdobną, ale coraz więcej osób zaczyna uprawiać go jako krzew owocowy.

czytaj całość »
Zdrowie w butelce: ocet jabłkowy
Zdrowie w butelce: ocet jabłkowy

O prozdrowotnych właściwościach octu jabłkowego wiedzieli już starożytni Babilończycy, Egipcjanie i Grecy. Kiedyś konserwowano nim żywność, służył jako środek poprawiający trawienie, a także używano go do leczenia dróg oddechowych. Obecnie ocet jabłkowy używany jest głównie w kuchni, lecz nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego ogromnej mocy leczniczej.

czytaj całość »
Zalety picia kawy orkiszowej
Zalety picia kawy orkiszowej

Orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. Jego zalety wychwalano już w XII wieku. Uzdrowicielka Hildegarda z Bingen pisała o zaletach tego zboża, wspominając, że „daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”. Dawniej orkisz był bardzo popularny, jednak masowa produkcja pszenicy zwyczajnej spowodowała, że obecnie uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Co sprawiło, że orkisz zaczyna wracać do łask?

czytaj całość »
Prozdrowotne właściwości oleju lnianego
Prozdrowotne właściwości oleju lnianego

Olej lniany wyciska się z nasion lnu. Jego prozdrowotne właściwości znane są ludzkości od wieków. O nasionach lnu pisał już Hipokrates, podkreślając wpływ picia siemienia lnianego na lepsze zdrowie. Współczesne badania naukowe w pełni potwierdzają to, co o nasionach lnu mówili już starożytni Grecy i Rzymianie.

czytaj całość »
Właściwości zdrowotne imbiru
Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir jest rośliną tropikalną obejmującą obszar południowo wschodniej Azji , od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę. Obecnie nie występuje jako roślina dziko rosnąca. O leczniczych właściwościach tej przyprawy wiadomo było już 2000 lat temu w Chinach. Chińczycy wierzyli bowiem, że imbir sprzyja zachowaniu szczęścia, a odpowiednio uprawiany wytwarza pole energetyczne wpływające korzystnie na zdrowie. Swój ostry smak i zapach zawdzięcza zawartych w nim olejkom eterycznym.

 
czytaj całość »
Cechy napojów roślinnych Natumi
Cechy napojów roślinnych Natumi

Napoje roślinne są nazywane potocznie mlekiem ze względu na ich kolor oraz konsystencję. Są coraz bardziej popularne wśród osób nietolerujących laktozy, uczulonych na białko mleka krowiego, czy przebywających na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jedne z najlepszych recenzji mają napoje roślinne Natumi

czytaj całość »

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl