fb

Płatności online

box

Klub Słoneczko

rabat

TRUE FOODS

true foods

Pieczywo u nas w sklepie

Pieczywo w naszym sklepie

Często pytacie, jakie chleby są u nas dostępne i kiedy. Poniżej lista chlebów, piekarni oraz dni dostępności. 

Ponieważ chleb jest jednym z ważniejszych produktów w diecie każdego człowieka, staramy się by chleby w naszym sklepie były nie tylko smaczne, ale i zdrowe i wyjątkowe. Dlatego czasem liczba bochenków bywa ograniczona. Kiedy bowiem wiele sklepów na raz zamówi nasz wyjątkowy razowy u piekarza, czasami musimy się liczyć z limitami narzuconymi z góry. Jeśli zależy Wam na większej ilości bochenków - warto dać nam znać wcześniej dzień lub dwa, wtedy piekarnia wypiecze więcej chleba specjalnie na naszą prośbę.

A więc tak:

Codziennie urzęduje u nas Piekarnia z Wysokiej - jedna z najstarszych piekarni w Łodzi, która mieści się na Widzewie. Chlebki przyjeżdżają na 9 rano, więc bywają jeszcze ciepłe i w całym sklepie unosi się przecudny zapach świeżej skórki razowego chleba. Od nich dostajemy chleby: 

  • żytni razowy, oczywiście na zakwasie, który nazywamy dużym (waga ok. 0,8kg) i małym (waga ok 0,4kg), bo pan Sławek wypieka je w dwóch formach. ("Dwa małe to jeden duży", czyli dwa mniejsze ważą tyle co jeden większy - to taki nasz przelicznik);
  • żytni jasny - wypiekany z jasnej mąki żytniej na zakwasie;
  • tradycyjny wiejski - z mąki pszennej i żytniej, biały z chrupiącą skórką, dostępny jest w trzech rozmiarach - codziennie jest ten o wadze 0,6kg, na zamówienie ściągamy pozostałe wielkości - o wadze ok. 1,1kg i 2 kg;
  • angielka (0,4kg) - delikatna biała bułka, w Łodzi tradycyjnie zwana angielką, w Warszawie bułką paryską, na Kujawach bułką długą - można ją nazywać na różne sposoby, ale to nie zmienia faktu, że "jest taka jak kiedyś", "pyszna" i "najlepiej nadaje się do zrobienia własnej bułki tartej" (cytaty z wypowiedzi naszych klientów;
  • chałka (0,5kg)- ale taka tradycyjna, wilgotna, sklejająca się w dziecięcych paluszkach z dużą ilością kruszonki; 
  • bułki tradycyjne "dupki" (0,08kg) - z mąki pszennej i bułki grahamki (0,08kg)- z mąki pszennej graham, posypane makiem.

Ponadto we wtorki i czwartki wypiekany jest wyjątkowy chleb zwany mieszanym, z mąki pszennej graham, zmieszanej z żytnią razową. Jest delikatniejszy od razowego, ale równie pyszny. Rewelacyjnie nadaje się na kanapki. 

Od niedawna pojawił się również chleb wieloziarnisty - pszenny graham z dodatkiem ziaren, który się nie kruszy i jest wyjątkowo pyszny. Warto na niego zapolować we wtorki, czwartki i piątki.

 

W środy po 10:30 zdecydowanie króluje u nas chleb od Pana Lipińskiego z Szadku. Pan Lipiński jest rolnikiem ekologicznym i pasjonatem dobrej żywności. W swoim gospodarstwie wypieka dla nas chleby wg receptury z XIX wieku:

  • żytni (0,6kg) - to dosyć ciężki chlebek na zakwasie, wyraźnie razowy, choć ciut złagodzony mąką żytnią jasną. Ma swoich miłośników zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci, które lubią go zajadać z konfiturami.
  • pszenno-żytnio-orkiszowy razowy (0,7kg) - najbardziej razowy z "naszych" razowych, wypiekany na zakwasie z dodatkami śrut żytniej, pszennej i orkiszowej; występuje w dwóch wariantach: posypany płatkami owsianymi lub czarnuszką.

 W czwartek w sklepie pojawiają się słodkości od Consonni. Są to rogale maślane, rogale a'la marcińskie, chleb żydowski (z rodzynkami i migdałami) oraz z żurawiną. Na życzenie klienta możemy również ściągnąć inne rodzaje pieczywa i ciast, które występują w ich ofercie.

Na koniec tygodnia z kolei, w piątek około 13-14 przyjeżdża Prawdziwy Chleb. Ciasto składa się z mąki 100% żytniej, soli oraz zaczynu i wody. Następnie składniki w odpowiedni sposób są wymieszane i wstawiane do formy. Uformowane ciasto wkłada się do nagrzanego pieca wypalanego drewnem brzozowym lub olchowym. Po upływie określonego czasu, chleb jest wyjmowany i skraplany wodą i ponownie wkładany do pieca. Ta ostatnia operacja ma na celu doprowadzenie do odpowiedniej chrupkości. U nas są dostępne:

  • chleb żytni - kiedyś nazywany dietetycznym i pod taką nazwą u nas dalej funkcjonuje - jest chlebem wyłącznie z mąki żytniej, na zakwasie. Waży sporo, bo ok. 1,15-1,25 kg, ale spokojnie zachowuje świeżość około tygodnia.
  • chleb razowy z ziarnami - tzw. "owal" - również waży sporo, ok. 1,15 kg. Zawiera mąkę żytnią, razową i pszenną, a także płatki owsiane. Na wierzchu posypany jest ziarnami słonecznika, lnu i makiem.
  • chleb orkiszowy - na zamówienie - wyłącznie z mąki orkiszowej, na zakwasie żytnim ma również swoich miłośników. 

 

Od niedawna w naszej ofercie można znaleźć kolejną perełkę... Są to chleby z piekarni-bistro MONTAG i występują u nas również codziennie. Ponieważ to klasyczna malutka piekarenka, liczba chlebków wyrabianych ręcznie jest nieco ograniczona, ale każdy z bochenków jest wart czekania oraz ceny. Są to głównie chleby pszenne lub pszenno-żytnie, które wspaniale uzupełniają naszą ofertę o delikatniejsze chleby, obok tych "prawdziwie" razowych z Wysokiej. Pieczywo jest codziennie, przyjeżdża około 10tej rano i występuje w następujących wersjach - nie zawsze w tym samym czasie są wszystkie, czasami występują wymiennie:

  • pomidorowy - (ok.500g) - pszenny chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół włoskich - idealny do twarogów
  • południowy - (ok.500g) - wyjątkowo delikatny pszenny chleb o wyjątkowym aromacie z dodatkiem oliwek i rozmarynu
  • 10 ziaren - (ok. 500g) - flagowy chleb Montagu - mieszanka mąki żytniej i pszennej i bogaty dodatek ziaren- zawiera sezam
  • orkiszowy - (ok.500g) - 100% mąki orkiszowej w tym chlebiem, który ma niesamowitą formę - okrągły z "czapeczką" - sprzedawany również na połowy
  • CIASTOCHLEB - (ok.500g) - obiektywnie mniej słodki od żydowskiego z Consonni - to mieszanka mąki pszennej z orzechami włoskimi i rodzynkami
  • w ofercie występują też bułki - ciabatta (ok.200g) - pszenna z dodatkiem oliwy z oliwek; bagietka (ok.400g) - klasyczna pszenna; bagietka z ziarnami (ok.400g) - zwana weekendową - pszenna z mieszanką pysznych ziaren.

 

 Hmmmm, w sumie to chyba dużo mamy rodzajów chleba. A Wy? Na jaki się skusicie? Zajrzyjcie do sklepu i przekonajcie się sami, który Wam najbardziej zasmakuje.

 Wszystkie są do odbioru w siedzibie sklepu na Wyszyńskiego. Zamawiać oczywiście możecie je osobiście w sklepie lub telefonicznie pod numerem 503 437 668, dzień przed albo w dniu, kiedy potrzebujecie chlebka. W sobotę oczywiście też można zamawiać, ale lepiej zapisywać się dzień wcześniej, bo z samego rana nie jesteśmy w stanie odbierać telefonu ani czytać sms-ów i zdarzają się "wtopy".

Masz pytania?

pytania

Pocztex

Rekomendacje dla Ciebie

             Rekomendacje dostarcza Ceneo.pl

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Dane do przelewu

darmowa wysyłka

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

{nocache:ba29944d721cd6dda5730309df5f8cef#0}
Click Shop | Hosting home.pl