orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Zalety picia kawy orkiszowej

0
Zalety picia kawy orkiszowej

Orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. Jego zalety wychwalano już w XII wieku. Uzdrowicielka Hildegarda z Bingen pisała o zaletach tego zboża, wspominając, że „daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”. Dawniej orkisz był bardzo popularny, jednak masowa produkcja pszenicy zwyczajnej spowodowała, że obecnie uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Co sprawiło, że orkisz zaczyna wracać do łask?

Wartości odżywcze orkiszu

Ziarna orkiszu zawierają dużo białka, błonnika, węglowodanów oraz łatwo przyswajalny gluten. Cechuje go też wysoka zawartość witamin A, B, D, E, a także magnezu, wapnia, cynku, fosforu, żelaza i kwasu linolenowego. Jeśli chodzi o witaminę E i białko, orkisz zawiera ich o 30% więcej niż zwykła pszenica. Spożywanie orkiszu przynosi ulgę przy alergiach i w dolegliwościach układu pokarmowego. Orkisz pomaga też w budowie mięśni, usuwa toksyny z organizmu i podnosi jego odporność. Działa przeciwnowotworowo, wzmacnia układ nerwowy i krwionośny, a także pomaga zapobiegać kamicy nerkowej. Wpływa na obniżanie się poziomu cholesterolu. To jednak wciąż nie wszystko. Ziarna orkiszu bogate są w kwas krzemowy, który jest budulcem skóry, włosów i paznokci. Orkisz zawiera również rodanid, nazywany „naturalnym antybiotykiem”. Dzięki temu, że ten rodzaj zboża został na jakiś czas zapomniany, w przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej, nie został przez człowieka zmodyfikowany, więc nie stracił swoich zalet.

Kawa orkiszowa

Kawa orkiszowa jest zdrowszym zamiennikiem tradycyjnej kawy. Ma przyjemny, zbożowy smak i jest lekkostrawna. Mogą ją pić osoby starsze, a nawet dzieci. Nie zawiera kofeiny, dlatego jest dobrym wyborem dla osób z nadciśnieniem. Kawę można pić na gorąco, zaparzając około 5 minut. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej tradycyjne dodatki: mleko, miód, kakao czy rozgrzewające przyprawy. Kawę na zimno najlepiej przygotowuje się z kawy orkiszowej rozpuszczalnej. Wystarczy zmieszać ją z lodem i mlekiem, najlepiej w zwykłym shakerze. Kawa orkiszowa, tak jak zwykła kawa, może być używana jako dodatek smakowy do wypieków.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium