orlen paczka        

logo payu

przelewy24

Masz pytanie?

1pxProducenci

Substancja żelująca – pektyna

Substancja żelująca pektyna jest naturalną mieszanką węglowodanów i występuje w wielu roślinach. Można ją znaleźć w różnych owocach i warzywach, a w tym na przykład jabłkach, bananach, śliwkach, dyniach, pomidorach czy kapuście. W związku z tym pektyna jest chętnie wykorzystywana w roli zagęstnika w przemyśle przetwórczym, a dodatkowo przypisuje się jej działanie żelujące, stabilizujące, glazurujące i emulgujące. W ofercie naszego sklepu znajdziesz szereg produktów, które zawierają właśnie pektynę.

Naturalne zagęstniki

Wśród wielu dostępnych substancji zagęszczających kupisz u nas różnego rodzaju mąki, takie jak mąka jaglana, mąka z ciecierzycy, mąka z tapioki czy mąka kokosowa. Główny składnik tej ostatniej jest zawarty w innych produktach w naszym sklepie, na przykład płatkach kokosowych Eko Symbio. Pozostały asortyment o właściwościach stabilizujących obejmuje:

  • migdały mielone,
  • inulinę,
  • drożdże suszone,
  • pasty warzywne i owocowe,
  • żelatynę.

Właściwości prozdrowotne substancji żelującej pektyny

Substancja żelująca pektyna jest cennym źródłem wielu składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas, sód, magnez i wapń. Ponadto przypisuje się jej działanie związane z wiązaniem cholesterolu, co powoduje ograniczenia wchłaniania go do krwi. Nie tylko układ krążenia jest wystawiony na pozytywny wpływ pektyny, ale podobnie wygląda sytuacja w przypadku układu trawiennego. Tutaj pektyna zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i poprawia perystaltykę.

Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące zarówno produktów z tej kategorii, jak i pozostałej oferty. Serdecznie zapraszamy do kontaktu.

  • nowość
  • nowość

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium