orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Jak można wykorzystać płatki kokosowe i dlaczego warto?

0
Jak można wykorzystać płatki kokosowe i dlaczego warto?

Kokos, a właściwie orzech kokosowy, jest owocem palmy kokosowej, rosnącej wzdłuż tropikalnych brzegów morskich. Dojrzały kokos może ważyć nawet 2.5 kilograma i jest bogaty w wartości odżywcze. Jego miąższ można jeść na surowo lub wysuszyć i spożywać w takich formach, jak płatki kokosowe czy wiórki kokosowe. Z miąższu można także wytworzyć olej kokosowy oraz mleczko kokosowe. Przyjrzyjmy się bliżej płatkom, wytwarzanym z tego niezwykłego owocu i sprawdźmy, dlaczego warto je stosować!

 

Czy warto wykorzystywać płatki kokosowe?

Jak najbardziej! Ekologiczne płatki kokosowe są suszone naturalnie i nie zawierają szkodliwych substancji, powstających podczas procesu siarkowania. Warto zwrócić uwagę na eko produkty, takie jak płatki kokosowe symbio. Kokos oraz wytwarzane z niego produkty posiadają wiele prozdrowotnych właściwości i skład bogaty w błonnik i przeciwutleniacze. Substancje zawarte w płatkach kokosowych pomagają zrzucić zbędne kilogramy i mogą być doskonałą przekąską dla osób odchudzających się. W 100 gramach płatków kokosowych znajdziemy ponad 23 gramy błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Obecność nasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, a sam kokos uważany jest za naturalny antybiotyk, zwiększający odporność i pomagający w walce z opryszczką i grypą. Poza tym jest źródłem wielu mikroelementów, m.in.: magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz cennych witamin. Łyżeczka płatków kokosowych to optymalne uzupełnienie w diecie kwasu laurynowego i kaprylowego.

 

6 sposobów na wykorzystanie płatków kokosowych

  1. Doskonały dodatek do dań śniadaniowych i deserowych oraz napojów owocowo-mlecznych. Płatki kokosowe śmiało można dodać do domowego shake’a, owsianki, słodkich naleśników czy ciasta. Wzmocnią smak potraw i dostarczą organizmowi wartościowych składników odżywczych.
  2. Dekoracja ciast i innych deserów. Płatki kokosowe można wykorzystać nie tylko nie względu na walory smakowe, ale również… estetyczne! Z powodzeniem można ich używać do dekoracji potraw – najlepiej prezentują się, jako ozdoba wierzchu ciast i tortów oraz posypka lodów i sałatek owocowych.
  3. Delikatna przekąska. Płatki kokosowe można równie dobrze spożywać same – w roli delikatnej przekąski. Nie musimy się martwić o puste kalorie, a nawet możemy się spodziewać zbawiennego wpływu błonnika na przemianę materii. Płatki kokosowe w postaci oryginalnej przekąski można również upiec na wolnym ogniu, aż staną się lekko brązowe – i posypać cynamonem.
  4. Płatki kokosowe można zmielić i uzyskać z nich w ten sposób mąkę. Mąka kokosowa jest zdrowa, hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i idealnie nadaje się do pieczenia.
  5. Panierka z płatków kokosowych to zdrowa alternatywa dla tradycyjnej bułki tartej. Swobodnie można w niej obtoczyć zarówno kurczaka, jak i rybę.
  6. Płatki kokosowe można także wykorzystać… zamiast oleju! Używając ich podczas gotowania, nie trzeba stosować tradycyjnych olejów. Warto je dodać np. do gotujących się warzyw, co znacząco wzbogaci ich smak.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium