orlen paczka        

komunikat o wycofaniu z oferty produktów rosyjskich

logo payu

przelewy24

1pxYango

yango certyfikat oficjalnego partnera

Masz pytanie?

1pxProducenci
1px

Czym jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać?

0
Czym jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać?

Zdrowa żywność, czyli jaka?

Określenie żywności mianem zdrowej jest możliwe tylko wówczas, gdy zostaną spełnione dwa warunki. Po pierwsze, musi być ona wytworzona metodami ekologicznymi, czyli opierającymi się na środkach naturalnych, a nie pestycydach i nawozach sztucznych. Po drugie, zdrowa żywność nie zawiera konserwantów. Mogą one wywoływać reakcje alergiczne, bóle żołądka, biegunki, a nawet owrzodzenia jelit, prowadzić do schorzeń układu pokarmowego, powodować rozdrażnienie i tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy. Na drugim biegunie tych negatywnych oddziaływań znajduje się zdrowa żywność, która nie jest modyfikowana genetyczne. To produkty pełnowartościowe, minimalnie przetworzone i bogate w walory smakowe. Występują w nich związki biologicznie czynne o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwutleniających. Zdrowa żywność dostarcza organizmowi naturalnych składników, mających zbawienny wpływ na zdrowie. Poprawia ogólną kondycję psycho-fizyczną i samopoczucie, zwiększając odporność i obniżając ciśnienie krwi.

 

Gospodarstwa ekologiczne są co roku kontrolowane, a przed rozpoczęciem produkcji muszą poświęcić kilka lat na regenerację ziemi. Rolnicy ekologiczni korzystają z listy dozwolonych nawozów naturalnych, opracowanej przez specjalistów. Dzięki temu, zdrowa żywność umożliwia zrównoważony rozwój ekosystemów i zachowanie bioróżnorodności środowiska. Stosowanie nawozów naturalnych poprawia strukturę gleby i zapobiega jej erozji, zabezpiecza przed emisją szkodliwych gazów do wód gruntowych i zwiększa populację mikroorganizmów. Płodozmian z kolei zwiększa pojemność wodną gleby i zapobiega utracie składników pokarmowych.

 

Jak rozpoznać zdrową żywność?

Zgodnie z rozporządzeniem Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej, za zdrową – ekologiczną – żywność możemy uznać produkty, posiadające odpowiedni certyfikat. Trzeba zwrócić uwagę, czy wybrany produkt należy do żywności certyfikowanej. Z tego względu warto zaopatrywać się w zdrową żywność w zaufanych sklepach. Produkty ekologiczne, pochodzące z Unii Europejskiej, posiadają charakterystyczne logo, będące połączeniem listka i flagi europejskiej. Żywność taka pozbawiona jest substancji chemicznych, pestycydów, antybiotyków, hormonów wzrostu i GMO. Na etykiecie produktu powinien zostać także umieszczony numer jednostki certyfikującej oraz znak wspólnotowy „rolnictwo ekologiczne”.

 

Brak listka nie musi jednak od razu świadczyć o tym, że żywność nie należy do zdrowej. Przy zdrowym odżywaniu nie zapominajmy o zdrowym rozsądku – przed zakupem konkretnego produktu sprawdźmy po prostu jego skład. Do zdrowych produktów zaliczymy miody, zastępniki cukru, oliwę z oliwek, ekologiczne oleje (z pestek dyni, z wiesiołka, z czarnuszki), naturalne konfitury, masła orzechowe, siemię lniane, spirulinę, jagody goji, sok z imbiru, otręby czy algi morskie.  To tylko niektóre przykłady zdrowej żywności, której asortyment jest naprawdę szeroki i każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie!

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium